Украйна ще представи мащабен план за възстановяване, докато войната буксува

Планът, съдържащ около 2000 страници, ще бъде представен на конференция в швейцарския град Лугано на 4-5 юли

12:00 | 3 юли 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Тази седмица Украйна планира да представи план за възстановяване на страната, който може да мобилизира стотици милиарди евро, дори докато страната се бори с руската инвазия, която унищожи градове, разруши икономиката и принуди милиони хора да напуснат домовете си, пише Bloomberg. 

Според запознати планът, съдържащ около 2000 страници, ще бъде представен на конференция в швейцарския град Лугано на 4-5 юли. Той ще очертае широк списък от инфраструктурни проекти и проекти в областта на сигурността, инвестиции в климата и цифровата икономика, както и диверсификация на енергийните ресурси. 

Представители на Европейския съюз заявиха, че 27-членният съюз, който миналия месец официално прие Украйна като кандидат за член на ЕС, ще допринесе с по-голямата част от общата финансова помощ - сума, която може да надхвърли 500 млрд. евро. Украинското правителство е обсъдило проекта с донори, включително ЕС, които ще предоставят обратна информация през следващите месеци, заявиха представителите на властите при условие за анонимност, тъй като дискусиите не са публични. 

Европейската комисия, изпълнителният орган на блока, проучва възможностите за финансиране, които включват безвъзмездни средства и заеми, въпреки че подробностите са оскъдни, а длъжностните лица се въздържат да представят оценки, докато войната е в разгара си. Една от възможностите е да се вземат съвместни заеми на пазарите, подобни на средствата, които се набират за фонда на ЕС за възстановяване от пандемията. 

Не се вижда краят
Всеки следвоенен план има дълъг хоризонт, тъй като украинските и руските сили са затънали в боеве в източната част на Донбас, която се превърна в основен приоритет за военните стратези при управлението на президента Владимир Путин. Независимо че Кремъл постигна успехи през последните няколко седмици, украинският президент Володимир Зеленски многократно се закле, че никога няма да приеме отстъпването на територия. 

На пресконференция в Киев в петък Зеленски нарече плана от Лугано "първа чернова", тъй като усилията ще бъдат "трудни" заради своя мащаб. 

Сумите, свързани с евентуалното възстановяване, също така подчертават острите финансови неволи на Украйна, тъй като политиците в Киев се борят да поддържат бюджета в добро състояние, докато приходите пресъхват и зависимостта от глобални донори се увеличава. Украинските власти проучват възможността за преструктуриране на дълга, тъй като опциите за финансиране на страната достигат своя предел. 

Подобен план също ще бъде подложен на контрол от страна на правителствата на ЕС, които са скептични по отношение на увеличаването на дълга. Спешната помощ за Киев вече беше спряна в институциите на ЕС поради разногласия между служители на ЕС и Германия относно подробностите на пакета. 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще участва в конференцията в Лугано, за да представи платформа, базирана на ЕС, за глобални донори, включително партньорите от Г-7, многостранни организации, Швейцария и Норвегия, посочват запознати. ЕС ще има за цел да координира глобалните усилия, с отворени канали за различни финансови инструменти, използвани от САЩ и Световната банка. 

Екипът на Фон дер Лайен работи по концептуален документ, който да послужи за основа на дискусиите в съюза, преди да бъде финализирано каквото и да било предложение. След края на лятото Комисията и Германия като председател на Г-7 ще свикат конференция, за да придвижат плана напред. Правителството на Чехия, която държи шестмесечното ротационно председателство на ЕС, планира да организира донорска конференция през ноември. 

Задължителни условия
За ЕС всяка помощ трябва да бъде обвързана и с реформи. Статутът на Украйна като кандидат за членство в ЕС беше придружен от пътна карта за борба с корупцията, прекъсване на контрола на олигарсите върху икономиката и създаване на правила за избор на съдии. Украйна е на 122-ро място от 180 държави в индекса за възприятие на корупцията на Transparency International. 

В петък Фон дер Лайен заяви пред украинския парламент, че страната трябва възможно най-скоро да избере "правилните хора" за антикорупционните си органи, да въведе законодателство срещу олигарсите и да придвижи напред нов медиен закон. 

"Никой не очаква от Украйна да попълни всички постове в новите си институции, докато толкова много от най-добрите и най-умните се сражават на фронта", заяви фон дер Лайен пред украинските депутати. "Но демокрацията в Украйна трябва да продължи да се развива по правилния път."