Володимир Зеленски призовава за глобален план за възстановяване на Украйна след войната

Президентът призовава лидерите в Давос да помогнат за финансирането на възстановяването, което ще струва повече от 500 млрд. долара

18:00 | 24 май 2022
Обновен: 18:56 | 24 май 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Володимир Зеленски призова международната общност да помогне за финансирането на възстановяването на Украйна след войната и да използва замразените руски активи за обезщетяване на жертвите, пише Wall Street Journal.

Заимствайки думи, използвани за стартиране на възстановяването на Европа след Втората световна война по плана "Маршал", президентът на Украйна заяви, че предложението му за подпомагане на възстановяването, което изглежда ще струва повече от 500 млрд. долара, е "предназначено да противодейства на глада, бедността, отчаянието и хаоса".

В речта си по видеовръзка пред препълнената основна конферентна зала на Световния икономически форум в Давос Зеленски заяви: "Каня ви да участвате в това възстановяване. Работата, която трябва да се свърши, е огромна. Загубите надхвърлят 500 млрд. долара. Десетки хиляди сгради са разрушени."

Той предложи "специален, исторически значим модел на възстановяване", според който отделни държави, градове и компании да поемат водеща роля във възстановяването на конкретни градове и отрасли в Украйна.

Руските активи в различни юрисдикции "трябва да бъдат намерени, конфискувани или замразени и да бъдат разпределени в специален фонд за обезщетяване на всички жертви на войната", каза той на бизнес лидерите и официалните лица, като добави, че това ще създаде прецедент, който може да се използва в целия свят.

САЩ и Европа са замразили активи на стойност 300 млрд. евро от руската централна банка, но все още не са ги конфискували. Представителите на Украйна приемат, че все още няма международноправни начини за конфискуване на замразените руски активи. Това обаче не им пречи да изтъкват морални аргументи в полза на подобна стъпка.

"Ако агресорът изгуби всичко, това го лишава от мотивацията да започне война", каза Зеленски.

Коментарите му повториха тези на други украински представители, които пристигнаха в швейцарския планински курорт с дисциплинирано и единно послание относно санкциите, глобалното въздействие на конфликта и възстановяването.

Президентът осъди "грубата сила", използвана от Русия в страната му. Той също така заяви, че "десетки хиляди животи" е можело да бъдат спасени, ако Западът беше предоставил на Украйна цялото необходимо въоръжение, политическа и финансова подкрепа, както и ако беше приел по-широки санкции срещу Русия, когато инвазията започна през февруари. "Ценностите трябва да имат значение, когато световните пазари са дестабилизирани", каза Зеленски.

Според Зеленски Украйна се нуждае от "поне 5 млрд. долара месечно" финансиране, за да оцелее след настъплението на Русия, отделно от по-големите суми, необходими за възстановяването на страната. Миналата седмица министрите на финансите на САЩ и на Европа се срещнаха, за да обсъдят как да запълнят недостига на краткосрочно финансиране за Украйна, като министърът на финансите Джанет Йелън призна, че съществуващите ангажименти не са достатъчни. Западните страни, начело с Швейцария, организираха конференция през лятото, на която да се обсъди възстановяването на украинските градове, инфраструктура и промишленост, но все още няма предложения.

Зеленски призова за по-строги санкции срещу Русия и всички чуждестранни компании да напуснат страната. Той добави, че руските банки трябва да бъдат изхвърлени от световната финансова система, всички отношения с руски IT компании трябва да бъдат прекратени и да не се осъществява никаква търговия с Москва.

"[Санкциите] трябва да бъдат максимални, така че Русия и всеки друг потенциален агресор, който иска да води брутална война срещу свой съсед, да знае ясно непосредствените последици от своите действия", каза той.

Европейските държави все още спорят по плана на ЕС за забрана на вноса на руски петрол. Роберт Хабек, вицеканцлер на Германия, заяви на форума в понеделник, че светът "вижда най-лошото от Европа" в дебата за забрана на руския петрол. Някои държави, по-специално Унгария, блокират развитието на проекта.