ЕС може да извади Калининград от санкциите, за да успокои напрежението с Москва

Калининград зависи от железопътен и шосеен транспорт през Литва, като спирането им ядоса Кремъл

13:00 | 30 юни 2022
Обновен: 21:19 | 30 юни 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Търговията през Литва до руския ексклав Калининград може да се върне към нормалното си състояние до дни, докато европейските служители се приближават към компромисно споразумение с балтийската държава за успокояване на спора с Москва, предаде "Ройтерс", позовавайки се на свои източници.

Калининград, който граничи с държави от Европейския съюз и разчита на железопътни линии и пътища през Литва за повечето стоки, е отрязан от част от товарния транспорт от континентална Русия от 17 юни поради санкциите, наложени от Брюксел.

Европейските служители водят преговори за освобождаване на територията от санкции, които досега засегнаха промишлени стоки като стомана, проправяйки пътя за сделка в началото на юли, ако членката на ЕС Литва оттегли възраженията си, казват източниците на "Ройтерс".

Спорът около изолацията на руския ексклав изпробва решимостта на Европа да наложи санкциите, наложени след руската инвазия в Украйна, подклаждайки опасенията от ескалация, след като други ограничения накараха Русия да не изплати външния си дълг.

Западните сили обещаха да застанат зад Украйна, като потвърдиха своята решимост на срещите на върха на Г-7 и НАТО тази седмица, за Европа се оказва трудно както да приеме по-строги санкции, така и да избегне по-нататъшна ескалация с Русия.

Ето защо европейските чиновници, с подкрепата на Германия, търсят компромис за разрешаване на един от многото си конфликти с Москва, каза един от източниците.

Ако традиционният маршрут за руски стоки до Калининград, първо през нейния съюзник Беларус, а след това и Литва, не бъде възстановен, балтийската държава се опасява, че Москва може да използва военна сила, за да прокара сухопътен коридор през нейна територия.

Междувременно Германия има войници, разположени в Литва, и може да бъде всмукана в конфронтация заедно със своите съюзници от НАТО, ако това се случи.

Най-голямата европейска икономика също е силно зависима от вноса на руски газ и би била уязвима от всяко намаляване на потоците, ако спорът за Калининград ескалира.

„Трябва да се изправим пред реалността“, каза един човек с пряко познаване на дискусиите в ЕС, описвайки Калининград като „свещен“ за Москва.

"Путин има много повече лостове от нас. В наш интерес е да намерим компромис", каза той, признавайки, че крайният резултат може да изглежда несправедлив.

Компромисна сделка

Говорител на литовското външно министерство каза, че ще продължи да се консултира с Европейската комисия относно прилагането на санкциите и че всяка промяна от блока не трябва да отделя балтийската държава.

„Санкциите трябва да се прилагат и всички взети решения не трябва да подкопават доверието и ефективността на санкционната политика на ЕС“, каза говорителят.

„Тъй като Калининградският транзит е възможен през различни държави-членки на ЕС, обяснението на Европейската комисия за това как да се прилагат санкциите на ЕС... не може да бъде ограничено до Литва."

Говорител на Европейската комисия посочи нейното изявление от 22 юни, че Литва прилага ограниченията на ЕС и че доставките на основни стоки за Калининград минават безпрепятствено.

Един от източниците пряко запознат с въпроса каза, че очакват компромисно споразумение да бъде постигнато до 10 юли, а втори човек каза, че може да бъде обявено следващата седмица.

Един от компромисите може да доведе до освобождаването на движението на товари между Русия и Калининград от санкциите на ЕС на основание, че не се счита за нормална международна търговия, тъй като ексклавът е част от Русия, каза един от тези хора.

Тази отстъпка може да бъде направена само при условие, че санкционираните товари се използват в Калининград, а не се изнасят през неговото пристанище, където е централата на руския Балтийски флот.

Това може да бъде трудно да се гарантира и може да постави Литва, която има задачата да определи крайната дестинация на стоките, в посока на сблъсък с Русия.

Друг източник каза, че хуманитарните основания могат да бъдат използвани, за да се направи изключение за Калининград, който е притиснат между Литва, Полша и Балтийско море.

Той обаче каза, че Литва има сериозни резерви да направи нещо, което може да се разглежда като отстъпка на Москва.

Алкохол и цимент

Литва, управлявана преди от Москва, сега е един от най-яростните критици на Русия в Европейския съюз и е в противоречие с официалните лица в Германия и Брюксел, които искат да разсеят скандала.

Досега санкциите на ЕС срещу Русия възпрепятстват транспортирането на желязо, стомана и метали до Калининград през държави от ЕС.

Списъкът на санкционираните стоки ще се разшири до цимент и алкохол от 10 юли, въглища през август и петролни продукти като гориво през декември. Когато започне последната фаза, приблизително половината товари, изпратени до Калининград от Русия, ще бъдат санкционирани.

Нито пътниците, нито хранителните продукти са забранени и до Калининград все още може да се стигне със самолет или по море.

Докато Съединените щати и Европейският съюз незабавно въведоха санкции, за да ограничат достъпа на Русия до международно финансиране и нейните продажби на въглища и петрол, наказателните мерки не помогнаха много за смекчаване на руската военна агресия.

През последните седмици Москва също започнва енергийна атака срещу Европа, като намали критичните доставки на газ, което накара Германия да се подготви за режим на газа и да наблюдава ескалиращия спор около Калининград с нарастващи опасения.

Калининград, който има почти един милион население, беше откъснат от Москва, когато Литва стана независима по време на разпадането на Съветския съюз и жителите му трябва да преминават транзитно през територията на ЕС, за да стигнат до останалата част на Русия по суша.

Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, каза тази седмица, че ограниченията върху доставките на стоки до Калининград са част от западната прокси война и че Русия има много начини да отвърне.

„Има много възможности, значителна част от тях са от икономически характер и са в състояние да спрат въздуха на нашите балтийски съседи, които са предприели враждебни действия“, каза той пред руски вестник.

„Има и възможност за използване на асиметрични мерки, които... ще предизвикат критична ескалация на конфликта."