Китай преговаря с Русия за попълване на стратегическите си петролни резерви

Китай продаде суров петрол от стратегическите си резерви миналата година в исторически ход, за да се опита да укроти цените

08:01 | 20 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай се стреми да попълни стратегическите си запаси от суров петрол с евтин руски петрол - знак, че Пекин укрепва енергийните си връзки с Москва, точно когато Европа работи за забрана на вноса поради войната в Украйна.

Пекин води дискусии с Москва за закупуване на допълнителни доставки според източници на Bloomberg. Суровият петрол ще се използва за попълване на стратегическите петролни резерви на Китай, а преговорите се водят на правителствено ниво с малко пряко участие от петролни компании, каза един запознат.

Петролът поскъпна тази година след нахлуването на Русия в Украйна, но цената на руския суров петрол падна, тъй като купувачите се отдръпват, за да избегнат щети по репутацията си или да бъдат подложени на финансови санкции. Това предоставя възможност на Китай евтино да попълни огромните си стратегически резерви, които обикновено се използват по време на извънредни ситуации или внезапни прекъсвания.

За да се справи със скачащите цени на петрола и газа, Китай организира различни начини за внос на горивата, се казва в изявление на Националната комисия за развитие и реформи в четвъртък. Външните министерства на Китай и Русия не отговориха веднага на искания за коментар.

Подробности за обемите или условията на потенциална сделка все още не са решени и няма гаранция, че споразумение ще бъде сключено, каза един човек.

САЩ и Обединеното кралство обещаха да забранят вноса на руски петрол и Европейският съюз обсъжда подобни стъпки, но руският петрол продължава да тече към желаещи купувачи, включително Индия и Китай. За азиатските държави петролът с големи отстъпки е твърде добра възможност, за да се пропусне, част от причината Китай да продължи да приема товари с произход от Иран и Венецуела.

Рафинериите в Китай тихо купуват руски суров петрол след инвазията, дори когато възраждането на Covid-19 разруши потреблението в най-големия вносител на суров в света. Очевидното търсене на петрол миналия месец спадна с 6,7% на годишна база, тъй като строгите блокирания ограничиха милиони хора в домовете им. Избухването ограничи по-нататъшните ръстове в цените на петрола, въпреки че Brent все още се е повишил с повече от 40% тази година.

Китай не разкрива публично размера на запасите си от суров петрол, но редица компании използват инструменти като сателити за оценка на доставките. Някои прогнози, че страната има капацитет да съхранява повече от 1 милиард барела в комбинирани търговски и стратегически запаси. Оценките на трети страни също показват, че напоследък доставките са се увеличили поради избухването на Covid-19.

„Все още има място за попълване на запасите и би било добра възможност за тях да го направят, ако могат да бъдат набавени при търговски атрактивни условия“, каза Джейн Си, старши петролен анализатор във фирмата за данни и анализи Kpler.

Използване на резерви

Kpler изчислява, че общите запаси са на 926,1 милиона барела, в сравнение с 869 милиона барела в средата на март – но все още с 6% по-ниски от рекорда през септември 2020 г. За сравнение, американският стратегически петролен резерв има капацитет от 714 милиона барела. В момента той съдържа около 538 милиона барела.

Китай продаде суров петрол от стратегическите си резерви миналата година в исторически ход, за да се опита да укроти цените на петрола, които нараснаха, когато големите икономики се възстановиха от пандемията. Действието имаше малко дълготрайно въздействие, само изчерпвайки запасите и увеличавайки перспективата, че Китай ще трябва да възстанови запасите си на по-високи цени.

Месеци след продажбата САЩ посочиха Китай заедно с други големи азиатски потребители на петрол, включително Индия и Япония, като участници в координирано освобождаване на количества от стратегическите резерви. Не е ясно дали Китай е използвал своите запаси за спешни случаи като част от тази инициатива, водена от САЩ.