Реликва от Студената война застрашава усилията на Европа да се откаже от руския петрол

Берлин рискува да остане без гориво, освен ако германските политици не намерят начин да спасят една реликва от Студената война, за да не се превърне в жертва на геополитиката.

19:50 | 19 май 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Рафинерия на полската граница, която осигурява огромен процент от самолетно гориво за летището на германската столица и повечето бензин за автомобилите от региона попадна в центъра на противопоставянето на Европейския съюз и Москва заради войната в Украйна. Планът за забрана на руския петрол до края на годината заплашва да спре доставките на суровини за предприятието в малкия град Швед и същевременно да осакати Берлин и голяма част от Източна Германия.

Рафинерията PCK е пряко свързана с газопровод, по който идва руски петрол от далечния край на Уралските планини. Тъй като съоръжението е далече от голямо пристанище, няма лесен достъп до друг източник на суровини, а фактът, че то е контролирано от руския петролен гигант „Роснефт“ допълнително усложнява ситуацията.

От Берлин до германското балтийско крайбрежие и части от западна Полша, „на практика всеки самолет, полицейски автомобил, пожарна кола и линейка използват гориво от град Швед“, каза Анекатрин Хопе, кмет на 34-хилядния град. „Ако рафинерията затвори ще бъде пълна катастрофа“.

Преработвателното съоръжение, което заема територия с големина повече от 2 пъти колкото тази на Сентрал парк в Ню Йорк е било построено през 60-те години на миналия век, за да бетонира зависимостта на бившата Източна Германия от Съветския съюз. Повече от 30 години след падането на Берлинската стена, невъзможността за намиране на решение показва, че тези връзки продължават да са дълбоки.

Правителството на канцлера Олаф Шолц ще трябва да предприеме някои доста сериозни мерки, ако иска да се съобрази с петролното ембарго на Европейския съюз. Дори може да се стигне до национализиране на рафинерията, както това стана със съоръжението на германското подразделение на Газпром. Промяната на собствеността обаче няма да реши най-сериозния проблем – недостигът на 12 милиона суров петрол, който рафинерията получава годишно от тръбопровода Дружба.

„Рафинерията не е настроена да работи с нищо друго освен руският суров петрол с високо съдържание на сяра,“ каза Бен ван Бюрден, главен изпълнителен директор на Shell Plc, която притежава дял в съоръжението, който се опитва да продаде. От преработвателното дружество не пожелаха да коментират въпроса.

Германският икономически министър Роберт Хабек пътува до Швед миналата седмица, за да успокои опасенията свързани с бъдещето на съоръжението.  

Стотици работници се бяха събрали, за да чуят изказването му.

„Имаме нужда от вашата продукция и работа, за да предпазим германските доставки,“ каза той пред служители на рафинерията. Той обаче ги предупреди, че има вероятност за смущения в доставките. „Не искам да ви заблуждавам или да обрисувам прекалено розова картинка“.

Германските власти трескаво се опитват да намерят варианти и са решили, че стар тръбопровод, свързващ Швед с балтийското пристанище Росток, може да се използва за суров петрол, доставян чрез танкер. Но относително малкият му размер означава, че може да покрие само около 60% от нормалните обеми. За да се увеличат доставките, се обсъждат планове за повишаване на налягането в тръбите и модернизиране на инфраструктурата, според официални лица, запознати с темата.

Немската нефтена рафинерия PCK Schwedt на Rosneft Oil Co

Рафинерията, която обработва руския петрол, доставян по тръбопровода "Дружба", доставя по-голямата част от бензина, дизела, мазута и керосина за Берлин и Бранденбург. Фотограф: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Друг вариант би бил танкерите да акостират в Гданск в Полша и да изпращат суров петрол през тръбопровод, който се свързва с Дружба. Това ще изисква помощта на Варшава, която има свои собствени проблеми с доставките, които трябва да решава, тъй като постепенно спира руската енергия.

Полският министър на климата Анна Москова каза, че правителството, което вече помага за снабдяването на друга германска рафинерия в Люна, иска Роснефт да излезе от собствеността на рафинерията. Тя посочи, че страната може да търси още повече в замяна.

„Работим с германската страна по нов съвместен модел на управление на рафинериите, така че да е оптимален както за полското, така и за немското общество“, каза тя. „Мога да ви уверя, че това е бизнес модел. Това не е благотворителност."

Местните жители в Швед, който може да се похвали с църква, датираща от 13-ти век, са скептични, че десетилетните инфраструктурни връзки могат да бъдат пренасочени успешно за малко повече от шест месеца.

Берлин вече усети какво може да се случи, ако руският петрол пресъхне. През 2019 г. е установено, че доставките през Дружба са замърсени. Само за няколко седмици Берлин изчерпва запасите си и се налага да осигури спешни доставки на мазут, дизел и бензин от Хамбург.

В този случай проблемът се оказва краткотраен. Сега е в ход структурна промяна и рафинерията не прави много за подоготовката за направи малко, за да се подготви за времена без достъп до евтин руски петрол - или края на ерата на изкопаемите горива.

В дългосрочен план градските власти настояват да трансформират не само рафинерията, но и местната икономика, като създадат „иновационен кампус“ за привличане на стартиращи компании и устойчиви индустриални фирми.

Базираната в Хамбург Bio-Lutions International AG създава завод, който ще превърне сламата и стъблата от домати в алтернатива за пластмасови опаковки. Базираната в Лайпциг Verbio Vereinigte BioEnergie AG вече произвежда биодизел, биоетанол и биометан в полската рафинерия и споделя своята обширна тръбопроводна, железопътна и преработвателна инфраструктура.

Но тези усилия няма скоро да заместят рафинерията, в която работят около 1200 души и поддържа поне още толкова работни места в местните партньори. Освен това топлината, генерирана от централата, топли 80% от домовете на Швед през зимата.

„Ако PCK спре производството, вече няма да има гориво в Източна Германия, нито в Берлин“, каза Клаус Заутер, главен изпълнителен директор на Verbio, по време на конферентен разговор миналата седмица. "Цял регион ще загине."