Германия се готви да национализира временно рафинерия на "Роснефт" заради Полша

Рафинерията в Швед, която също снабдява Западна Полша, е най-голямото предизвикателство за пълното отбиване от руския петрол в Германия

10:37 | 28 април 2022
Обновен: 12:36 | 28 април 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германският министър на икономиката Роберт Хабек сигнализира за възможна смяна на контрола в петролната рафинерия РСК в Швед в страната, която се управлява от подкрепяния от Кремъл производител "Роснефт", предаде Bloomberg.

Заводът за преработка на петрол, който в момента разчита на суров петрол, доставян от Русия, ще трябва да доставя алтернативни доставки през германското пристанище Росток, тъй като намалява зависимостта от руската енергия, каза Хабек във видео, публикувано в сряда от неговото министерство. Германия също се нуждае от допълнителна подкрепа от Полша за осигуряване на доставка на петрол и това беше причината за посещението на Хабек във Варшава във вторник, каза той.

Полша даде знак, че няма да се съгласи инфраструктурата й да се използва за снабдяване на РСК, ако това означава „да запази "Роснефт" жив“, каза той във видеото. Това е индикация, че Германия може да отнеме контрола върху рафинерията от "Роснефт". Германия и Полша все още имат някои технически подробности за решаване преди окончателната сделка, каза той.

Попитан на пресконференция по-късно в сряда дали правителството ще обмисли присвояването на съоръжението в Швед, той каза само, че всички опции са на масата: „Ние сме в ситуация, в която правителството трябва да бъде готово и подготвено за всички сценарии.

Рафинерията в Швед - която също снабдява Западна Полша с петролни продукти - представлява най-голямото предизвикателство по отношение на пълното отбиване от руския петрол в Германия, защото не е в интерес на "Роснефт" да прави това, каза Хабек.

"Роснефт" не се интересува от това да не рафинира руския петрол. Ако им се обадя и попитам „Какво правите, за да станете независими от руския петрол“, те дори няма да вдигнат телефона“, каза Хабек във видеото, публикувано в Twitter от министерството на икономиката.

Една от възможностите би била доставките на неруски суров петрол да се доставят до Швед от пристанището Гданск в Северна Полша през Плоцк в центъра на страната.

Германия, която също силно разчита на руските въглища и природен газ, в момента прокарва в парламента законодателство, което ще даде на правителството правомощия да постави критична енергийна инфраструктура под временен държавен контрол. В краен случай такава инфраструктура може да бъде присвоена от държавата.

„Говорим за сценарий, който ще се случи, ако Полша подкрепи Германия и Германия подкрепи Полша за сценария, че "Роснефт" вече не е оператор на рафинерията“, каза Хабек. Германия вече пое контрола над немското звено на руската "Газпром".

Собствеността на завода в Швед е несигурна от месеци. Планът на "Роснефт" да закупи дял в рафинерията от Shell не беше изпълнен преди началото на войната с Украйна. Eni също е акционер в рафинерията.

Германия изложи планове да стане независима от руския петрол, което би направило петролното ембарго на Европейския съюз управляемо за най-голямата икономика в Европа.

Тя намали дела на петрола, който доставя от Русия, на 12% от 35%, оставяйки PCK единственият останал потребител на руски петрол в страната.

Хабек каза, че Германия може да се справи с петролното ембарго на ЕС, след като бъде намерено решение за PCK.

„Ако имахме преходен период за организиране на кораби, които могат да доставят петрол до Росток, които използват пристанището там за доставка на Швед, ще можем да се справим с петролно ембарго“, каза той.

В сряда стана известно, че Италия обмисля временно да национализира рафинерията ISAB, собственост на "Лукойл", като една от възможностите, ако бъдат наложени санкции срещу руския петрол.