Германия е готова да подкрепи постепенна забрана на руски петрол

Полша, която е сред тези, които подкрепят по-строги мерки, планира да предложи механизъм за руския петрол, подобен на въглеродния пазар

08:59 | 28 април 2022
Обновен: 13:08 | 28 април 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германия е готова да подкрепи постепенната забрана на руския петрол, докато страните от Европейския съюз се борят да отговорят на ескалиращата енергийна криза, при която Москва прекъсна доставките на газ за две от страните-членки на блока в сряда - България и Полша, предава Bloomberg.

Берлин би подкрепил поетапен подход за забрана на петрола, а не някои от другите обсъждани опции, като ценови таван или механизми за плащане за задържане на част от приходите на Москва, според източници на Bloomberg, запознати с разговорите между посланиците на ЕС.

Забраната също трябва да дойде с преходен период - ЕС предприе подобен, забавен подход, когато забрани въглищата по-рано този месец.

Новата позиция на Германия бележи значителна промяна за страна, която още преди няколко седмици твърдеше, че всяко действие срещу енергийните доставки ще навреди на Европа повече от Русия. Това също е сигнал, че Германия се чувства значително по-подготвена да използва алтернативни източници за доставки на петрол.

В момента ЕС работи по шестия си пакет от санкции в консултации между държавите-членки, които се очаква да се проведат през следващите няколко дни. Официалните предложения могат да бъдат представени за одобрение още следващата седмица. Окончателното решение как точно блокът ще санкционира петрола все още не е финализирано, каза един от източниците.

Германското министерство на икономиката не отговори на искането за коментар.

Полско предложение

Санкциите на ЕС изискват единодушие и могат да бъдат политическо минно поле за някои държави-членки.

Споразумението за продължителността на всеки преходен период за забрана на петрола ще бъде особено сложно, като няколко държави-членки ще настояват да се предприемат действия по-рано, отколкото по-късно.

Полша, която е сред тези, които подкрепят по-строги мерки, планира да предложи механизъм, подобен на въглеродния пазар на следващата среща на върха на ЕС, за да предостави гаранция, че блокът постепенно ще премахне руските изкопаеми горива, според министъра на климата Анна Москова. Това ще бъде и стимул за онези, които са готови да се откажат от руската енергия по-рано.

Предложеният механизъм може да се прилага както за петрола, така и за газа, според отделно лице.

Механизмът ще определи намаляването, като определи дата, на която използването на енергийни източници от Русия трябва да бъде занулено. Всяка държава-членка ще получи определена квота от изкопаеми горива, които може да внася и тези, които искат да използват повече, ще трябва да закупят разрешителни за това от тези, които използват по-малко от ограничението си. Приходите от такава програма биха могли да се използват за подпомагане на Украйна или за подпомагане на диверсификацията на енергийните източници.

Тарифи, ограничения

Други алтернативи на забраната, които са били обсъждани, включват тарифи и ограничения върху някои петролни продукти. Един от източниците каза, че пакетът може да включва и комбинация от мерки, тъй като една от ключовите цели е да се гарантира, че приходите на Русия – а не европейските икономики – са най-силно засегнати от каквото и да било действие. Официални лица от САЩ изразиха опасения, че категоричната забрана на ЕС за руския петрол може да доведе до рязко покачване на цените и да даде на Кремъл още повече приходи.

Разговорите започнаха, след като в сряда Москва обяви, че прекъсва доставките на газ за Полша и България, като официалната причина е, че те отказаха да плащат за доставките в рубли, както поиска руският президент Владимир Путин.

Искането на Путин предвижда европейските купувачи на газ да открият две сметки в "Газпромбанк", една в чуждестранна валута и една в рубли. Така "Газпромбанк" ще отговаря за конвертирането на чуждестранната валута в рубли и прехвърлянето на парите на "Газпром".

ЕС заяви, че процедурата за плащане, поискана от Кремъл, би била нарушение на договори и санкциите, като в същото време пояснява, че може да позволи плащанията да продължат в евро и долари, при условие че е ясно, че задълженията на купувача приключват, след като първоначалното плащане в евро или долари се извърши към "Газпромбанк".

„Това е много ясно и искането от руската страна за плащане в рубли е едностранно решение, а не според договорите“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред репортери в сряда. „Компаниите с такива договори не трябва да се съобразяват с руските искания. Това би било нарушение на санкциите, което би представлявало висок риск за компаниите."

На срещата на посланиците в сряда пратениците на Полша и България казаха на колегите си, че техните страни разполагат със значителни газови запаси, така че не са прекомерно загрижени за хода на Русия, според дипломат от ЕС. Няколко държави членки изразиха политическа подкрепа за двете страни, но не бяха взети решения какви конкретни мерки да бъдат предприети, добави дипломатът.

Германия предложи, че може да продължи да плаща за своя газ в евро, както е посочено в насоките на ЕС.

Германия може да се изправи пред загуба от 220 милиарда евро за производството си през следващите две години, ако доставките на газ бъдат прекъснати незабавно, според съвместна прогноза на икономическите институти.