Неизвестни търговци стават топ износители на руски петрол

Litasco, подразделение на "Лукойл", се превърна в най-големия оператор на водещия руски клас Urals

07:30 | 19 май 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-големите петролни търговци в света намаляват износа на руски суров петрол и пазарът се опитва да разбере кой ще запълни празнотата.

Отговорите включват средно голям търговец от Женева с тесни връзки с Москва, няколко по-малки фирми, които стават все по-активни, и някои напълно нови имена, включително "Белатрикс" (Bellatrix) - име, което до момента е по-често свързвано със зла магьосница от света на Хари Потър, пише Bloomberg.

Способността на Русия да намира посредници, кораби и купувачи за своя суров петрол е от ключово значение както за световния петролен пазар, така и за Москва. Колкото по-малко барела изнася страната, толкова по-голям ще бъде натискът върху доставките, но и върху приходите на страната.

Широкото разпространение на търговците показва как - засега - Русия преодолява изтеглянето на Trafigura Group и Glencore Plc, два от най-големите търговци на суровини в света. Vitol Group, най-големият търговец на петрол в света, също заяви, че няма да докосва нов руски бизнес и че дейността му ще намалее от това тримесечие.

Среден търговец от Швейцария

Litasco SA, подразделение на базирания в Москва производител "Лукойл", се превърна в най-големия оператор на водещия руски клас Urals, според докладите на пристанищните агенти, събрани от Bloomberg. Фирмата е наела танкери, за да транспортира най-малко 14 милиона барела през април и 8,6 милиона вече този месец - далеч надвишавайки дела на всеки друг.

Няма законови пречки за транспортирането на руски петрол, въпреки че САЩ и Обединеното кралство обявиха поетапни забрани, а Европа все още се очаква да направи това през следващите седмици.

Базираната в Женева Litasco отказа да коментира търговията, но каза, че компанията и нейните дъщерни дружества и филиали спазват всички закони и разпоредби. Търговецът заяви, че предприема „всички необходими мерки за смекчаване на въздействието на международната ситуация върху текущите операции, клиенти и потребители“.

По-голямата част от товарите на Litasco вероятно идват от "Лукойл". В миналото поне някои европейски рафинерии биха наели танкери, за да ги преместят.

Тъй като голям брой купувачи обявиха, че напускат руския бизнес след войната, това означава, че Litasco трябва да продава и доставя все по-голям дял от количествата.

Litasco също така започна да доставя повече суров петрол от Арктическо море - който преди това щеше да отиде до дестинации в Северна Европа и Северна Америка - до Южна Италия, където компанията има петролна рафинерия.

Litasco е едно от дружествата, което снабдява бургаския "Нефтохим" на "Лукойл" със суров петрол, след като го купува от руския "Лукойл". 

Преди повече от 10 години и в България имаше регистрирано дружество "Литаско", като то отговаряше за външната търговия на "Лукойл" и беше посредник в доставките на петрол за бургаската рафинерия. През 2005 г. обаче то беше закрито заради преструктурирането на целия бизнес на руската група.

През 2017 г. се появиха слухове, че "Лукойл" обмисля да продаде Litasco, тъй като американските санкции срещу Русия правеха още по-трудно набирането на средства от женевското дружество.

Litasco е основана през 2000г. и е един от най-успешните търговци на руски петрол в началото на века. Дейността ѝ е насочена предимно към продажба на добиван от "Лукойл" петрол и горива по света, обслужване на рафинериите на "Лукойл" в Европа и добавяне на стойност на цялата група. 

През 2016 г. компанията постига всеки ден сделки средно за 3.2 милиона барела петрол и петролни продукти. Това поставя тогава Litasco наравно с имена като Mercuria и Gunvor, но зад голямата тройка - Vitol, Glencore и Trafigura.

В годините след това компанията разшири дейността си в САЩ, Азия и Африка, а с това - и сделките с трети лица.

Важни промени в Азия

Има важни промени, които се случват и в Азия, откъдето Русия изнася повече от 350 милиона барела суров петрол годишно, като по-голямата част отива за купувачи в този регион. Това е почти една четвърт от износа на суров петрол на страната.

Shandong Port Group Co., компания с дълбоки връзки с петролни рафинерии в китайската провинция Шандонг, нае танкера Kriti Future, за да транспортира руски Eastern Siberia Pacific Ocean, или ESPO, от пристанище Козмино до Китай този месец, според корабни брокери и данни, видени от Bloomberg.

Никой от компанията не е отговорил на телефоните за контакт.

Компанията, подкрепяна от местната власт, разполага с няколко пристанища, складове и собствен флот от кораби. В изявление в WeChat, публикувано в официалния акаунт на компанията, се казва, че се очаква танкер, превозващ 100 000 тона суров петрол, да пристигне в Донгжиаку, близо до Кингдао, в средата на май.

Участието на Shandong Port Group и връзката й с местните фирми предполага, че някои получатели на ESPO започват да участват по-пряко във внасянето на повече руски барели, най-вероятно защото основните търговци на товари са се оттеглили, според пазарни участници.

Най-малко две китайски петролни компании и международна търговска къща са спрели товаренето на тези товари от Козмино, които трябваше да бъдат изпратени до Китай по-рано този месец, казаха търговците.

„Основните търговци – включително държавните – обявиха много публични крайни дати за спиране на търговията с руски петрол този месец и това идва доста след като много корабни компании се оттеглиха от търговията“, каза Ануп Сингх, ръководител на танкерни изследвания в Braemar ACM Shipbroking Pte.

„Ако има пълна забрана на ЕС, тогава търговията с руски петрол ще трябва да стане по-частна, докато някои от тези евтини барели ще продължат да се вливат в ограничени търговски обекти в Азия“, добави той.

Новите лица

Най-необичайното име, което се споменава в контекста на транспорт на водещия руски сорт Urals е фирма, наречена Bellatrix. Този месец има кораби, превозващи почти 3 милиона барела суров петрол, според информацията на пристанищни агенти, събрана от Bloomberg. Двама корабни брокери и трима търговци казаха, че никога преди това не са чували за Bellatrix и не са могли да получат информация за контакт за нея.

Майските доставки на Bellatrix представляват една четвърт от целия суров петрол Urals от пристанището в Балтийско море Приморск, където е посочено името на компанията, която доставя барелите. Белатрикс Лестрейндж е герой от книгите и филмите за Хари Потър. Никога преди това името не се е появявало в докладите на пристанищните агенти, видени от Bloomberg.

Петролни търговци и корабни брокери в цяла Азия заявиха, че повече кораби, натоварени с руски суров петрол, също са били наети от по-малки чартъри. Очакванията за забрана на ЕС, съчетано с излизането на по-големите фирми, оказват все по-голям натиск върху азиатските клиенти да спрат открито да приемат тези барели, според търговците.

В Азия фирма, наречена Livna Shipping Ltd., става все по-ангажирана в ключовата търговия. Регистрираната в Хонконг корабна компания е посочена като наемател на осем кораба за транспорт на руски суров петрол ESPO до Китай през май, показват данни на компанията за анализ на корабоплаването Vortexa Ltd. Компанията беше сравнително малък участник през април и имаше само два чартъра и нито един през март.

Корабите Agistri и Kriti Verano натовариха ESPO суров петрол от Козмино за Livna в началото на май и отидоха до Чиндао и Йинку в Китай, според данните за проследяване на кораби на Bloomberg. Пет допълнителни кораба бяха наети от Livna, за да доставят руски суров петрол на китайските купувачи по-късно този месец, докато Agistri беше нает два пъти за търговията. Пътуването обикновено отнема по-малко от седмица след натоварването.

Лице, което е вдигнало телефона на Livna в Хонконг, е отказало да коментира.

Други нови имена включват Coral Energy, която изброява адрес и телефонен номер в Дубай на уебсайта си, който прави множество препратки към руски операции.

Топ търговците

Кой вече не превозва руски петрол е също толкова интересна история.

Името на Glencore не се появява като корабна компания за нито един товар суров петрол Urals от април. Компанията заяви през март, че ще спазва вече съществуващи договори, но няма да подписва нови търговски сделки в Русия.

По същия начин доставките на Trafigura също изглежда са спаднали рязко този месец.

Досега през май компанията е подготвила танкери за превоз на 200 000 тона Urals. Това е по-малко от над 1 милион тона през март и април. Trafigura отказа коментар.

Vitol остана относително голям спедитор на Urals този месец, но също така се ангажира да намали количествата. Компанията има кораби за повече от 14 милиона барела суров петрол през април и май, показват пристанищни данни, което я поставя на второ място след Litasco по обем на износ от Русия.

„Обемите на петрол ще намалеят значително през второто тримесечие, тъй като текущите срочни договорни задължения намаляват и очакваме те да бъдат завършени до края на 2022 г.“, каза Vitol в изявление през април.

Флотилия от танкери през Суецкия канал за Азия

Износът на руски суров суров по море от западните й пристанища към азиатските страни, предимно Индия и Китай, се повиши до повече от 1 милион барела на ден и може да се повиши отново, когато дестинациите бъдат финализирани. На изток потоците от сорта Sokol пресъхнаха заради санкции.

Като цяло доставките на суров петрол останаха почти непроменени през седемте дни до 13 май, тъй като страните от Европейския съюз продължават да спорят относно планираната забрана за внос на руски петрол след инвазията на страната в Украйна.

Общо 35 танкера натовариха около 24,9 милиона барела от руски експортни терминали, според данни за проследяване на кораби и доклади на пристанищните агенти. Това постави средните морски потоци на суров петрол на 3,55 милиона барела на ден, което е спад с по-малко от 0,5% спрямо 3,56 милиона барела на ден през седмицата, приключила на 6 май.

Пътуванията на дълги разстояния бяха характеристика на последните данни. Осем танкера, които натовариха суров петрол в западните пристанища на Русия през седмицата, показаха дестинации в Азия, а други четири се отправиха към Суецкия канал. Това е повече от общо пет кораба през предходната седмица.

Въпреки стабилните потоци, приходите на Москва от експортни мита се понижиха леко, като пратките за цялата седмица бяха на по-ниското ниво на експортно мито през май, в сравнение с шест от седемте дни през предходната седмица. При сегашните ставки на митото за износ на суров петрол, доставките за седмицата ще спечелят на Кремъл около 169 милиона долара; това е със 7 милиона долара по-малко от предходната седмица и най-ниската седмична цифра от седем седмици.

Потоците на суров петрол Urals от терминалите в Балтийско море се повишиха през седмицата до 13 май с 313 000 барела на ден, или 20%, обръщайки загубата от предходната седмица. Увеличението беше частично компенсирано от по-ниските обеми от черноморското пристанище Новоросийск и от Мурманск, което обработва суров петрол, произведен по арктическото крайбрежие на Русия. Ежедневните доставки от Новоросийск са намалели с 40 000 барела, а от Мурманск - със 72 000 барела.

Междувременно доставките от трите източни терминала на страната на брега на Тихия океан рязко намаляха, падайки с 205 000 барела на ден, или 20%. Изглежда, че доставките на суров петрол Sokol от проекта "Сахалин-1" са спрени.

По-голямо влияние върху печалбите на Москва от износа на суров петрол идва от спада в нивото на експортното мито, налагано за всеки барел, изпратен в чужбина от 1 май. Митото за износ на суров петрол е определено на 49,60 долара за тон, което се равнява на около 6,81 долара за барел, през май. Това е по-малко от 61,20 долара за тон или 8,30 долара за барел през април. Ставките на митата ще паднат с още 10% през юни, което отразява по-ниските цени на суровия Urals през последния месец.

Броят на товарите, изпратени от руските пристанища, се е увеличил с един до 35 през седмицата до 13 май в сравнение с предходните седем дни. Повече кораби отпътуваха от пристанища в Балтийско море, докато пратките от Черно море и Мурманск в Арктика бяха стабилни. На изток броят на танкерите, напускащи Козмино и Де Кастри, намаля.

Броят на танкерите, насочващи се от западните експортни терминали на Русия към дестинации в Азия, нарасна през седмицата до 13 май. Осем кораба се отправиха към Индия или Китай - през Суецкия канал - с други четири, показващи дестинациите си като Порт Саид или Суец, и двата редовни сигнали за кораби, които възнамеряват да преминат през Суецкия канал. Още два сигнализират за Гибралтар.