Извинете, но колко "руски" е петролът ви?

Руският петрол и горива ще продължат да влизат в Европа под една или друга форма, но това не е точно избягване на санкции, пише Джулиан Лий за Bloomberg

12:02 | 15 май 2022
Обновен: 16:12 | 15 май 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Неделя е денят, в който влизат в сила разпоредбите на Европейския съюз, забраняващи сделките с руски държавни енергийни компании. Това би трябвало да предизвика допълнителен спад в обема на сурови и рафинирани продукти, купувани и търгувани от европейски компании, но няма да спре потоците, пише енергийният експерт Джулиан Лий в свой анализ за Bloomberg.

Дори когато или ако ЕС най-накрая наложи санкции за закупуването на петрол от страната, товa няма да спре „руския“ суров петрол да напуска руските пристанища, нито продуктите, произведени от него, да зареждат европейски автомобили и камиони.

Има няколко причини защо.

Русия ще направи всичко възможно, за да продължи доставките да се движат. Петролът ще продължи да тече към Китай и Индия, и то в нарастващи обеми. Морските превози ще зависят все повече от руските кораби. Държавният "Совкомфлот" управлява флот от повече от 100 петролни танкера, вариращи от така наречените кораби със среден обхват, способни да превозват 40 000 тона рафинирани продукти до регионалните пазари, чак до най-големите превозвачи на суров петрол, които могат да транспортират осем пъти толкова на огромни разстояния.

Корабите, използвани за руската отвъдморска търговия, до голяма степен бяха избягвани, откакто Обединеното кралство добави "Совкомфлот" към своя списък на санкционираните лица, което накара международните застрахователи да се дистанцират от корабособственика. Най-големият кораб на компанията, супертанкерът "Свет" с изместване от 340 000 тона, не е превозвал товар, откакто достави пратка анголски петрол в Китай през февруари.

Застраховката за корабите на "Совкомфлот", плаващи по маршрута до Индия, вероятно ще бъде предоставена от руската държава, а не от асоциациите за взаимно застраховане или P&I клубове, които обикновено изпълняват тази роля.

Но търговията от западна Русия към азиатските пазари нарасна след инвазията в Украйна и изглежда ще се увеличи още повече. Товарите също започнаха да се разтоварват във Фуджейра в Обединените арабски емирства, където суровият петрол може да бъде рафиниран, или съхраняван, смесен и препродаден.

Ще има и изключения за суров петрол, който преминава транзит през Русия, предимно от Казахстан, но също и в много по-малки количества от Азербайджан и Туркменистан. Вече има несигурност за суровия петрол CPC (Caspian Pipeline Consortium) от Казахстан, който се доставя от терминал на руското черноморско крайбрежие - близо до основното експортно пристанище на страната в региона Новоросийск, но напълно отделно от него. Сместа съдържа някои молекули с руски произход, а купувачите биват преследвани от организации, които следят доставките на "руски" суров петрол. Търговците все още ще могат да търгуват с това, което изглежда за външни лица като руски Urals или Siberian Light. Това не е опит за избягване на санкции.

Докато повечето от молекулите в тези товари ще бъдат изпомпвани от земята в Русия, законният произход ще бъде другаде. Казахстан, например, изпомпва суров петрол в руската тръбопроводна система. Този суров петрол се смесва с обеми от руски петролни находища, за да се направят стандартизираните експортни класове - REBCO (Urals) и Siberian Light. След това на Казахстан се разпределя същото количество суров петрол, което е вложил в системата, за да бъде натоварен на танкери в руските пристанища.

Въпреки че финансовата транзакция е между купувача и Казахстан, товарът изглежда руски. Той е брандиран като руски клас и е натоварен на руско пристанище. Това може да доведе до всякакви рискове за репутацията на компании, като Vitol Group, които се занимават с износа на казахстанския Urals.

Въпреки че Европа може да спре да купува руски петрол, малко вероятно е да избегне дизеловото гориво, произведено от този суров петрол. Директната търговия с дизелово гориво между Русия и европейските страни може да спре, но продуктът, произведен от руски суров петрол в отвъдморските рафинерии, все още ще пристига в европейските пристанища. 

Руският суров петрол, преработен в задгранични рафинерии, престава да бъде руски. Дизелът, произведен в, да речем, индийска рафинерия, е индийски дизел, без значение дали суровият петрол е от Саудитска Арабия, Русия или от някъде другаде. Продуктите се произвеждат според строги спецификации, изисквани в страните-консуматори и няма механизъм, който да определи откъде произхожда суровият продукт, от който са произведени.

Целта на вече наложените мерки на ЕС и предложените енергийни санкции, които обсъждат държавите-членки, не е да спрат петролът да излиза от Русия само по себе си. Целта е да спре или поне да намали значително приходите, които Русия печели от износ на петрол. В същото време светът продължава да се нуждае от поне част от този петрол, ако искаме да избегнем нов скок в цените.

Джулиан Лий е петролен стратег на Bloomberg First Word. Преди това е работил като старши анализатор в Центъра за глобални енергийни изследвания.