Срещата на 27-те държави членки на ЕС завърши без споразумение за санкциите

Унгария продължава да блокира петролните санкции на ЕС срещу Русия

17:06 | 8 май 2022
Обновен: 22:58 | 8 май 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Унгария продължава да блокира предложението на Европейския съюз за забрана на вноса на руски петрол, като по този начин задържа целия пакет от санкции на блока, насочени срещу президента Владимир Путин заради войната му в Украйна, твърдят хора, запознати с преговорите, съобщава Bloomberg.

Срещата на 27-те представители на ЕС завърши в неделя без споразумение, като се очаква разговорите да бъдат подновени през следващите дни, казаха лицата, които поискаха анонимност, тъй като дискусиите са конфиденциални. 

Предложението на ЕС има за цел да забрани суровия петрол през следващите шест месеца, а рафинираните горива - до началото на януари. ЕС беше предложил на Унгария и Словакия да се съобразят със санкциите до края на 2024 г., а на Чешката република - до юни същата година, тъй като те са силно зависими от руския суров петрол. 

Изключението не успя да убеди Унгария, която в неделя продължи да блокира плана за забраната на петрола, както и въпроса как да се финансира преходът от руска енергия, казаха запознати.  

Hungary

ЕС настояваше санкциите да приключат до руския Ден на победата 9 май, когато се отбелязва краят на Втората световна война. Мерките ще увеличат залозите за блока, който през 2019 г. внасяше почти две трети от суровия си петрол от Русия. Те също така биха оказали по-голям натиск върху Москва, тъй като ЕС е най-големият потребител на суров петрол и горива от Русия. 

Лидерите на страните от Групата на седемте трябва да проведат и видеоразговор по-късно в неделя, за да обсъдят войната в Украйна, и забавянето може да ограничи това, което ще бъде заявено. 

Корабоплаване, застраховане
Съгласно плана на ЕС, разпространен сред държавите членки през изминалата седмица, на европейските компании и физически лица също ще бъде забранено да предоставят плавателни съдове и услуги, като например застраховки, необходими за транспортирането на петрол до трети държави. Мерките ще влязат в сила в рамките на три месеца. 

Според присъствалите на срещата Гърция и Кипър все още задържат частта от пакета, свързана с корабоплаването. 

ЕС също така предлага:

- да изключи още три руски банки от международната платежна система SWIFT, включително най-големия руски кредитор Сбербанк.

- да ограничи правото на руски юридически и физически лица да купуват имоти в ЕС.

- Забрана за предоставяне на консултантски услуги на руски дружества и за търговия с редица химикали.

- Налагане на санкции на Алина Кабаева, бивша олимпийска гимнастичка, която според документ на ЕС е "тясно свързана" с Владимир Путин, както и на патриарх Кирил, който оглавява Руската православна църква и е яростен поддръжник на руския президент и на войната в Украйна.

- Налагане на санкции на десетки военнослужещи, включително на тези, които се считат за отговорни за докладваните военни престъпления в Буча, както и на компании, предоставящи оборудване, доставки и услуги на руските въоръжени сили.