Данните за БВП на САЩ и ЕС за пръв път ще разкрият последиците от войната

Еврозоната ще расте много по-бавно от САЩ през тази година

10:30 | 24 април 2022
Обновен: 13:23 | 24 април 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През идната седмица САЩ и еврозоната ще предоставят тримесечни данни за растежа в началото на 2022 г. Това ще бъде ранна индикация за това как войната на Русия в Украйна се е отразила на два от най-големите региони на световната икономика, пише Bloomberg. 

Растежът на БВП на САЩ вероятно се е забавил рязко до годишен темп от 1%, което опровергава иначе солидното търсене от страна на потребителите и бизнеса. Докладът трябва да бъде представен в четвъртък. Междувременно икономистите прогнозират, че европейските данни в петък ще покажат, че блокът на единната валута е заседнал в същия бавен темп на разширяване, който бе наблюдаван в края на миналата година. 

През следващите тримесечия се очертава по-голямо разминаване, тъй като еврозоната е по-изложена на сътресения от конфликта на границата си. Нещата могат да се влошат още повече за домакинствата и бизнеса, ако Европейският съюз преодолее нежеланието на няколко държави да наложат ембарго върху вноса на руски петрол. 

1

За политиците от двете страни на Атлантическия океан по-належаща грижа представлява нарастващата инфлация. Предварителните данни за април в еврозоната се очаква да покажат рекордно висок ценови натиск, който ще нарасне със 7,5% на годишна база - макар и малко по-ниско от 8,5%, отчетени наскоро в САЩ. Централните банки и в двата региона се отказват от стимули, макар че САЩ са много по-напреднали.

Сега Фед изглежда осъзнава колко много изостава от кривата и изглежда се стреми да достигне неутрално ниво... Въпреки многото разговори за рецесия напоследък, икономическите основи остават силни - казват Анна Уонг и Елена Шулятиева, Bloomberg Economics. 

3-2

На други места се очаква Русия да намали лихвените проценти, а Колумбия и Унгария да ги повишат, като са планирани и заседания на централните банки на Япония, Швеция, Гватемала и Ботсвана. Във Франция се очаква президентът Еманюел Макрон да спечели втори петгодишен мандат на вота в неделя. В по-малко вероятния случай, в който неговата съперничка Марин Льо Пен надделее, формирането на европейската политика ще се промени коренно.  

САЩ и Канада
Първоначалната правителствена равносметка за брутния вътрешен продукт през първото тримесечие се очаква да покаже по-стабилен ръст на разходите на домакинствата в сравнение с края на 2022 г. И все пак последните доклади намекнаха, че горещата инфлация започва да сдържа търсенето на някои стоки с наближаването на края на периода януари-март.

Икономистите прогнозират, че докладът за БВП в четвъртък ще покаже 3,4% годишно увеличение на разходите през първото тримесечие - темп, който е малко вероятно да се повтори до края на 2022 г. Последното месечно проучване на Bloomberg от март показа, че икономистите са понижили оценката си за растежа на разходите на домакинствата през второто тримесечие до 2,3% от 2,9%.

Бизнес инвестициите, които вероятно са били стабилни през първото тримесечие, ще останат устойчиви до края на годината, тъй като компаниите се стремят да подобрят производствения си капацитет. И макар че повишаването на лихвените проценти по ипотечните кредити може да отнеме част от жизнения тонус на жилищния пазар, разходите за строителство се очаква да се задържат в краткосрочен план, тъй като строителите се справят с огромното количество изостанали поръчки. 

Основните правителствени данни в петък се очаква да покажат спад на коригираните с инфлацията разходи за март и още едно значително нарастване на разходите за заетост през първото тримесечие.

Политиците на Федералния резерв са в период на затишие преди заседанието на FOMC на 4 май, докато в Канада шефът на централната банка Тиф Маклем ще се яви пред парламентарна комисия в понеделник.

Европа, Близък изток, Африка
В навечерието на данните за БВП в петък се очакват девет индивидуални показания за отделните държави, включително от Германия и Франция - двете най-големи икономики в региона. Ще бъдат публикувани и данни за инфлацията в целия блок и за доверието.

2

В петък се очаква ново понижение на лихвените проценти в Русия, тъй като централната банка отменя някои от извънредните мерки, наложени в началото на войната, на фона на признаци, че икономиката засега се стабилизира. 

Ден по-рано шведската Riksbank вероятно ще запази основния си лихвен процент на нулево равнище, докато все повече се засилват спекулациите, че политиците ще отбележат първото си повишение на лихвите през юни, последвано от поредица увеличения до 2024 г. Предвижда се Унгария да повиши разходите по заемите, докато Ботсвана вероятно ще запази стабилността си.

Очаква се централната банка на Турция да повиши прогнозите си за инфлацията в тримесечен доклад, насрочен за четвъртък. Потребителските цени нараснаха с 61% на годишна база през миналия месец, което се дължи на разходите за горива и храни. Тази седмица МВФ заяви, че очаква средната инфлация в Турция да бъде около 60,5% през тази година, след което да се забави до 37% през 2023 г., когато президентът Реджеп Тайип Ердоган ще бъде изправен пред парламентарни избори.

Азия
Очаква се Японската централна банка да прогнозира най-бързата инфлация от десетилетия насам извън годините на повишаване на данъците, като същевременно се придържа към позицията си за стимулиране, която все повече се разминава с тази на Фед и другите големи централни банки. 

Все по-голям брой икономисти очакват, че по-късно тази година Японската централна банка ще предприеме някакви действия в отговор на отслабващата йена и повишаващите се цени. Засега се очаква министър-председателят Фумио Кишида да представи мерки за облекчаване на въздействието на по-високите цени на енергията върху компаниите и потребителите преди заседанието на централната банка. 

Инфлацията в Австралия може да подхрани допълнителни залози за повишаване на лихвените проценти през юни или по-рано, ако надхвърли прогнозите. 

Южнокорейската икономика вероятно нарасна с по-бавни темпове през първото тримесечие, тъй като вълната Омикрон сви потреблението. Забавянето на растежа в Китай, войната в Украйна и по-високите лихвени проценти помрачават перспективите за текущото тримесечие, когато Ри Чан Юн поема ръководството на Банката на Корея.

Латинска Америка
Продажбите на дребно в Мексико за февруари могат да подчертаят отрицателното въздействие върху търсенето от страна на продължаващата инфлация, нарастващите разходи по заемите и влошените потребителски нагласи.

Данните за безработицата в страната следва отново да покажат застой на пазара на труда и бавно възстановяване в сектора на услугите. В петък очакваме експресните данни за производството през първото тримесечие да покажат известно възстановяване от застоя през втората половина на 2021 г.

4

В Бразилия двуседмичната пауза в стачката на служителите на централната банка заради намаляването на реалните заплати - "ирония на съдбата", както отбеляза Bloomberg Economics - отприщва поток от данни. В центъра на вниманието ще бъдат докладите за потребителските цени, като в сряда ще бъде публикуван отчетът за средата на месеца, а в четвъртък - най-широкият показател за инфлацията в страната.

5

В края на седмицата е почти сигурно, че Колумбия ще повиши основния си лихвен процент за шесто поредно заседание от сегашните 5%. През март централната банка предприе предпазлив подход с по-малко от очакваното повишение от 100 базисни пункта, но оттогава инфлацията скочи до шестгодишен връх.

6

В Чили докладите за индустриалното производство, производствената и търговската активност би трябвало да сочат бързо охлаждане на икономиката, тъй като зарядът от миналогодишните извънредни стимули отминава. Производството на мед в най-големия доставчик на метала в света може би ще се възстанови.