БВП на Китай с 4,8% ръст за Q1, над очакваното

Джон Лю, Bloomberg

10:52 | 18 април 2022
Преводач: Силвия Грозева

Основните данни са по-добри от очакваното. Това потвърди съобщенията на държавните медии от тази сутрин. Те казаха, че икономиката е силна и се справя добре.

И данните за ръста на БВП изглежда, че го потвърждава.

Но ако погледнем по-навътре, ще видим, че има някои проблеми. Например продажбите на дребно, които се свиват с 3,5%.

Също и мартенските данни за продажбите на жилища в Китай. Те падат с 25,6%. Това е повече от периода януари-февруари, когато се свиха с 22%.

Интересно е и изследването на безработицата, което показва ръст до 5,8%. Според мен това е най-високата безработица от април 2020г., когато пандемията едва започваше.

 

Правилно отбелязвате, че данните наистина не отчитат пандемията. Как изглежда бъдещето и колко реалистична е целта от 5,5% ръст?

Целта за 5,5% ръст в Китай изглежда, че ще бъде трудно постижима.

Ако включим в общата картина и локдауна, който започна да се прилага напълно едва в края на март, предизвикателствата занапред ще бъдат значителни.

Въпросът е какво може да направи правителството?

Може да намали лихвите, да намали изискването за резервите на банките, както направи през уикенда, но тези неща ще имат ограничен ефект.

Проблемът на тази икономика е, че хората нямат право да напускат домовете си, за да отидат да пазаруват, да отидат на работа и смущенията в снабдителните вериги ще станат много големи.