Енергийните разходи ще достигнат рекордните 13% от световния БВП тази година

Графика на деня, 16.03.2022 г.

17:30 | 16 март 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Графика: Bloomberg
Графика: Bloomberg

Енергийните разходи са готови да достигнат най-високите стойности за всички времена от над 13% от световния брутен вътрешен продукт тази година.

Според анализа на консултантската компания Thunder Said Energy разходът на първична енергия като дял от продукцията се очаква да се удвои от нивото от 2021 г. от едва 6,5%. Покачващите се цени на суровините повишават инфлацията и увеличават сметките както за домакинствата, така и за индустрията.

„Ограничаването на търсенето е единственият краткосрочен вариант за облекчаване на недостига“, пише Роб Уест, бивш анализатор на Redburn и основател на Thunder Said Energy.

„Тук няма добри опции, само по-малко лоши“.

Разходите за енергийни стоки нараснаха поради опасенията за доставките и войната в Украйна, като цените на природния газ в Европа се повишиха с повече от 500% спрямо това време миналата година. По-ниското производство на петрол в Русия може също да увеличи инфлацията на цените, след като Международната агенция по енергетика заяви в сряда, че производството може да спадне с около една четвърт следващия месец.

Нивото от 13% за 2022 г. точно съвпада с дела от БВП през 1980 г., период, когато цените на петрола се покачваха.

Докладът на Уест предполага диапазони от $250-300 за тон за въглища, $125-150 за барел за петрол и $40-45 за хиляда кубически фута за газ. 

„Така че това не е „нефтен шок“ или „газов шок“, а „шок от всичко““, пише той.