Войната в Украйна би могла да изтрие $1 трлн от световния БВП

Вони Куин, Bloomberg News

10:36 | 3 март 2022
Преводач: Силвия Грозева

Войната в Украйна би могла да изтрие 1 трлн долара от глобалната икономика и да предизвика 3% от инфлацията по света тази година според ново проучване на британския Национален институт за икономически и социални изследвания. Според него проблемите с доставките ще забавят ръста и ще повишат цените. Европа е най-силно изложена на риска заради зависимостта си от руски суровини и енергия, казва докладът.

Инфлацията в еврозоната стигна рекордни нива в момент, когато руската инвазия на Украйна заплашва с нов, дори още по-силен ръст на енергията. Потребителските цени се повишиха с 5,8% за година през февруари, а през януари бяха с 5,1% ръст. Показателят без волатилните компоненти също се ускори до 2,7%. ЕЦБ се събира следващата седмица.

ОПЕК и съюзниците им договориха умерено увеличение на предлагането за април като ще добави още 400 хиляди барела на ден и ще продължи плавното възстановяване на предлагането, което в пандемията спря. Заседанието на ОПЕК+ бе помрачено от бурята на пазарите, предизвикана от руската инвазия в Украйна. Проблемът обаче не беше сериозно обсъждан.

Хонконг обяви рекордните 55 хиляди нови случая на ковид в сряда и 117 смъртни случаи. Хаосът и объркването расте около плановете на града да тества цялото население три пъти през март. Администраторът Кари Лам се опита да успокои гражданите на Хонконг и призова да спре паническото презапасяване и изключи пълен локдаун. Но тя още не е обявила как ще се прави тестването.