Трейдърите залагат, че ЕЦБ ще увеличи лихвите 4 пъти през следващите 12 месеца

Данните в петък се очаква да потвърдят, че потребителските цени през март с най-бързия темп в историята

14:12 | 28 март 2022
Обновен: 16:39 | 28 март 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Трейдърите залагат, че Европейската централна банка ще затегне паричната си политика по-бързо поради рязкото увеличаване на инфлацията, като така изпратиха цените на облигациите в Европа надолу, пише Bloomberg.

Паричните пазари залагат на 4 повишения от 0,25% до март 2023 година, което ще увеличи лихвата по депозитите на ЕЦБ до 0,5%. Последният път в който лихвите бяха повишени толкова много беше преди 15 години преди началото на световната финансова криза.

Данните в петък се очаква да потвърдят, че потребителските цени през март с най-бързия темп в историята. Въпреки това, гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард омаловажи значителните рискове от стагфлация в интервю за кипърския вестник Phileleftheros.

„Смятаме, че мащабът на тези данни може да доведе до хаос в управляващия съвет на ЕЦБ,“ заявиха стратези от Mizuho International Plc водени от Питър Чатуел.

“Краткосрочните еврови облигации вероятно няма да усетят натиск.”

Облигациите продължават скорошния си спад в цяла Европа и в понеделник, водени от краткосрочния дълг. Доходността по 2-годишните германски облигации, които са най-чувствителни на лихвената политика нарасна със 7 базисни пункта до -0.07%, което е най-високата стойност от 2014 година.