Германия ще замени руския газ с доставки на LNG от Катар

Берлин планира да ускори работата по два терминала за внос на втечнен природен газ

08:08 | 21 март 2022
Обновен: 10:29 | 21 март 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Катар заяви, че се е съгласил да работи за доставки на втечнен природен газ (LNG) за Германия, тъй като най-голямата европейска икономика се стреми да намали зависимостта си от руски газ, предаде Bloomberg.

След години на несигурност, която възпрепятстваше продажбите на втечнен природен газ от Катар, германският министър на икономиката Роберт Хабек каза по време на разговори в Доха в неделя, че неговото правителство планира да ускори работата по два терминала за внос на втечнен природен газ в Германия, се казва в изявление от три параграфа, което не съдържаше подробности.

И двете страни се съгласиха, че техните съответни търговски дружества ще се ангажират отново и ще напреднат в дискусиите относно дългосрочните доставки на втечнен природен газ от Катар за Германия, се казва в изявлението. 

„Сега компаниите трябва да подпишат договорите“, каза Хабек във видео в Twitter.

Пътуването на Хабек е част от усилията на големите икономики да си осигурят енергия, след като руската инвазия в Украйна доведе до хаос в глобалните доставки. Премиерът на Великобритания Борис Джонсън проведе разговори в Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства миналата седмица, за да ги помоли да добиват повече петрол.

Германия получава повече от половината от своя природен газ, половината от въглищата и приблизително една трета от петрола от Русия. В друго усилие за диверсификация Германия и Норвегия обмислят изграждането на водороден тръбопровод, за да намалят зависимостта на Европа от руската енергия.

Предизвикателството пред Германия е да намери краткосрочни алтернативи на руския газ тази година, което ще е трудно, призна Хабек преди пътуването си. Страната няма собствени терминали за внос на втечнен природен газ след години на дебати дали са необходими.

Докато Катар беше най-големият производител на втечнен природен газ в света миналата година, държавни служители казаха, че страната не може да предложи много помощ в момента поради дългосрочни договори за доставка. Само 10% до 15% от катарския втечнен природен газ могат да бъдат отклонени и Европа ще трябва да убеди дългосрочните купувачи на Катар, повечето от тях в Азия, да направят това.

САЩ бяха най-големият източник на втечнен природен газ в Европа през 2021 г., отговорни за 26% от вноса от страните от Европейския съюз и Великобритания, следвани от Катар с 24% и Русия с 20%, според Администрацията на енергийната информация на САЩ.

„Катар е в процес на увеличаване на добива на газ и имаме нужда от повече газ в краткосрочен план, за да заменим руските доставки“, каза Хабек във видеото си. „Това обсъдих с емира и енергийния министър.