Около 87% от индонезийците имат антитела срещу Covid-19

Правителството проведе изследването като основа за определяне на държавната политика срещу вируса

09:30 | 19 март 2022
Обновен: 11:08 | 19 март 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Изследване в Индонезия показа, че 86,6% от населението й е развило антитела срещу коронавируса, въпреки че само около половината от тях са били напълно ваксинирани.

Правителството проведе изследването през ноември и декември като основа за определяне на държавната политика срещу вируса, заяви министърът на здравеопазването Буди Гунади Садикин. Около 99,1 % от хората, които са получили две дози ваксина, са имали антитела срещу Covid-19, в сравнение със 73,9 % при неваксинираните.

Индонезия, в която живее най-голямото мюсюлманско население в света, поръча изследването, за да разбере дали може да облекчи още повече ограниченията преди началото на свещения месец Рамазан. Правителството вече премахна изискванията за тестване при вътрешни пътувания и се стреми да увеличи ваксинациите, за да позволи на хората да празнуват по-свободно Курбан Байрам за първи път от три години.

Туристическите центрове в Югоизточна Азия облекчават ограниченията, за да привлекат посетители.

Като цяло нивото на антителата, открити сред местното население, е достатъчно високо, за да предпази хората от тежки заболявания, казва Панду Рионо, епидемиолог от Индонезийския университет, който участва в изследването.

В изследването са участвали 20 510 души на възраст над една година, като фокусът е бил върху гъсто населените градски райони.