Финансовите компании са лидери по устойчивост и социална отговорност

Индексът за устойчивост на бизнеса BRIX оценява компаниите от FTSE 100 и B Corp в 10 сектора

08:30 | 11 февруари 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Секторът на НПО оглавява списъка на секторите с най-добра средна устойчивост, а три от десетте най-добри компании са в сферата на финансовите услуги, сочи ново проучване на глобалната компания за цифрова трансформация Kin + Carta.

Индексът за устойчивост на бизнеса (BRIX) на Kin + Carta, който оценява компаниите от FTSE 100 и B Corp в 10 сектора, подрежда компаниите на база на представянето им в четири ключови области: гъвкавост, отговорност, хуманност и зрялост. Анализът взема предвид бизнес модел, работни практики, дългосрочна цел и начина, по който те балансират между хората, целите и печалбата си.

Благодарение на силното представяне в областта "Отговорност", по-специално във връзка с многообразието и приобщаването (D&I), Британският червен кръст заема челната позиция в тазгодишния Индекс за бизнес устойчивост с резултат от 63,8 %. Той е отличен и за "водеща роля в прозрачността и ефективността по отношение на изменението на климата", както и за енергийната ефективност на дигиталните си активи.

Проучването установи, че финансовите услуги се нареждат сред лидерите по отношение на устойчивостта на бизнеса, като Aviva, Hargreaves Lansdown и HSBC са поставени в топ 10 при всички марки.

Aviva, компанията с най-силни резултати в сектора, заема трето място благодарение на модерния си архитектурен подход и цялостната си цифрова зрялост. По показателя "зрялост" тя е изпреварена единствено от EasyJet и Marks and Spencer Group.

Финансовите услуги не се представият толкова добре като цяло по показателя "Отговорност", което е в рязък контраст със силните резултати на сектора в разделите "Гъвкавост", "Зрялост" и "Хуманност". Все пак си струва да се отбележи, че Aviva се противопоставя на тенденцията, като се класира на 10-то място сред всички марки и заема трето място в класацията "Енергийна ефективност на цифровите активи".

Общо Топ 10 на класацията (средно 41,81%):

 • Британски червен кръст - 63,8% (от 100%)
 • Aviva - 60,4%
 • Hargreaves Lansdown - 60,2%
 • GlaxoSmithKline - 58,8%
 • Royal Dutch Shell - 57,8%
 • Coop - 57,5
 • Unilever - 55,8%
 • Vodafone - 54,7%
 • HSBC - 54,6%
 • Unicef UK - 54,1

По отношение на общата средна устойчивост в 10-те промишлени сектора , НПО заемат първо място, следвани от финансовите услуги.

Топ 5 по сектори

 • НПО - 50,42%
 • Финансови услуги - 45,29%
 • Технологии - 43,88%
 • Медии и развлечения - 43,07%
 • Търговия на дребно - 41,88%

"Докато в началото на пандемията гъвкавостта беше основният акцент в миналогодишния индекс за устойчивост на бизнеса, сега стрелката явно се измества към отговорността. Устойчивостта и борбата за по-екологична планета са на преден план в съзнанието на потребителите. Британският Червен кръст се представи много добре по показателите за отговорност и това му помогна да оглави класацията тази година," коментира Клеър Робинсън, директор "Трансформация и консултации" в Kin + Carta Europe.

Банките и финансовите институции не са чужди на цифровите иновации и изпревариха кривата поради засиленото регулиране след финансовата криза от 2008 г., каза още Робинсън. "Тъй като бяха по-напред в пътната карта от други индустрии, финансовият сектор беше в по-силна позиция да се справи с пандемията и затова не е изненадващо, че тази година те се представиха силно в индекса. Все още обаче има какво да се направи и Индексът дава представа къде може да се насочи вниманието, за да се подобри устойчивостта на бизнеса в различните индустрии, както и на отделните марки."

Индексът е разработен през 2020 г. в отговор на основните въпроси, поставени от COVID-19: "Какво е устойчивост и как можем да гарантираме, че нашите организации ще станат по-устойчиви с увеличаването на темповете на промените?". Сега въпросът се измества от реактивна към проактивна територия: "Как можем да гарантираме, че нашите организации ще продължат да процъфтяват чрез преоткриване?"

Индекс