САЩ и Европа засилиха заплахите срещу "Северен поток 2", очаква се среща на ООН

Продължават надеждите за дипломатическо решение в Украйна, но Берлин вече подкрепя Вашингтон за "Северен поток 2"

09:47 | 28 януари 2022
Обновен: 11:59 | 28 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Съединените щати и Германия засилиха предупрежденията към Русия, че газопроводът "Северен поток 2" ще бъде заложен на карта, ако Москва нахлуе в Украйна, докато Вашингтон изрази надежда за дипломатически изход въпреки хладните изявления на Москва.

Ден след като САЩ и техните съюзници официално отговориха на исканията за сигурност, отправени от Русия, официални лица в Москва казаха, че основните им опасения не са били разгледани, но по-специално не изключват нови преговори.

САЩ предупредиха Русия за бързи и тежки последици, ако нахлуе в Украйна, след като Москва събра десетки хиляди войници на границата със своя съсед.

След сигналите за разделения в Европа, германският външен министър Аналена Бербок каза пред парламента, че нейното правителство „работи върху силен пакет от санкции“ заедно със съюзниците, които ще включват „Северен поток 2“.

Газопроводът, който Германия предизвикателно изгради въпреки критиките от страна на САЩ и източноевропейски държави, ще удвои доставките на руски природен газ за най-голямата икономика в Европа.

Във Вашингтон високопоставен служител изрази увереност, че инвазия ще попречи на Германия да активира многомилиардния проект, който беше завършен през септември, но все още изисква тестване и одобрение от регулаторите.

„Ако Русия нахлуе в Украйна, по един или друг начин, „Северен поток 2“ няма да продължи напред“, каза Виктория Нуланд, държавен заместник-секретар на САЩ по политическите въпроси. „Мисля, че изявленията, които идват от Берлин дори днес, са много, много силни."

Белият дом обяви в четвъртък, че новият канцлер на Германия Олаф Шолц ще посети Вашингтон на 7 февруари, за да обсъди кризата с президента Джо Байдън.

Засилвайки дипломатическата офанзива, САЩ свикаха за понеделник публична среща в Съвета за сигурност на ООН относно „заплашителното поведение на Русия“, въпреки че Москва може да наложи вето на всякакви резолюции.

Газопроводът "Северен поток 2" може да бъде спрян, ако Русия нахлуе в Украйна, сигнализира и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в четвъртък.

„Искам да бъда много ясна: всичко все още е на масата“, каза фон дер Лайен в интервю за CNN късно в четвъртък, отговаряйки на въпрос дали „Северен поток 2“ ще бъде спрян, ако Русия нахлуе в Украйна.

„(Европейската) комисия отговаря за проектирането, оформянето и развитието на санкциите (срещу Русия) – във финансовата област, в икономическата област, в областта на технологиите“, каза фон дер Лайен.

ЕС е най-големият търговски партньор на Русия с около 40% от търговията със стоки и най-големият чуждестранен инвеститор в Русия със 75% от преките чуждестранни инвестиции, идващи от блока, отбеляза тя.

"Тези цифри ви казват, че имаме силен лост и че би било много болезнено за Русия" да ескалира агресията срещу Украйна, каза фон дер Лайен, добавяйки, че работи в много тясно сътрудничество с американския президент Джо Байдън за стратегическо партньорство в енергетиката и сигурността.

Байдън също разговаря в четвъртък по телефона с украинския президент Владимир Зеленски и каза, че САЩ обмислят икономическа подкрепа след 650 милиона долара военна помощ през последната година.

Байдън „потвърди готовността на Съединените щати заедно с техните съюзници и партньори да отговорят решително, ако Русия допълнително нахлуе в Украйна“, се казва в изявление на Белия дом.

Но Байдън, като признава опасностите на момента, повтори предупреждението си, че Украйна наистина може да се изправи пред руска инвазия следващия месец.

„Президентът Байдън каза, че има голяма вероятност руснаците да нахлуят в Украйна през февруари“, каза говорителят на Съвета за национална сигурност Емили Хорн.

НАТО постави в готовност 8500 войници заради кризата в Украйна