Опитът на Facebook за собствена криптовалута приключи с продажба на активите

Diem Association продава своята технология на крипто-фокусираната банка Silvergate Capital за 200 милиона долара

18:08 | 27 януари 2022
Обновен: 20:28 | 27 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Амбициозните усилия на Facebook да предостави криптовалута на масите се провалиха, предава Bloomberg. 

Асоциацията Diem - консорциумът, основан от Facebook през 2019 г., за да изгради футуристична мрежа за плащания - прекратява работа и продава технологията си на малка калифорнийска банка, която обслужва биткойн и блокчейн компании за около 200 милиона долара, съобщи The Wall Street Journal, позовавайки се на свой източник.

По-рано Bloomberg съобщи, че Diem обмисля да продаде активите си.

Банката Silvergate Capital Corp. по-рано постигна сделка с Diem за издаване на някои от стабилните монети, които са подкрепени с твърди долари и проектирани да бъдат по-малко променливи от биткойн и други цифрови валути, които бяха в основата на усилията на компанията.

Продажбата представлява опит да се изтръгне част от оставащата стойност от начинание, което беше постоянно следвано от проблеми почти от самото начало. Facebook, сега Meta Platforms Inc., стартира проекта през 2019 г. като Libra, представяйки го като начин милиардите потребители на социалната мрежа да харчат пари толкова лесно, колкото изпращането на текстово съобщение.

Libra привлече добре познати партньори в електронната търговия и плащанията, включително PayPal Holdings Inc., Visa Inc. и Stripe Inc. — отчасти за да сигнализират участие от финансовата индустрия и отчасти за да дистанцират проекта от самия Facebook, която беше под натиск за политиките на своята платформа. Партньорите се съгласиха да се присъединят към асоциацията Libra, базирана в Швейцария група, която щеше да управлява стейбълкойна, и да инвестират милиони долари всеки за разработването на проекта. 

Но проектът почти веднага се натъкна на съпротива във Вашингтон.

Длъжностните лица изразиха загриженост относно ефекта му върху финансовата стабилност и поверителността на данните, и изразиха притеснения, че Libra може да бъде изпозлвана за пране на пари и финансиране на терористи.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл каза, че централната банка има сериозни опасения. Ранните поддръжници отпаднаха и Марк Зукърбърг беше извикан пред Конгреса, където той защити плана на Facebook за предоставяне на финансови услуги в световен мащаб.

През 2020 г. групата назначи Стюарт Леви, бивш служител на Министерството на финансите на САЩ и висш адвокат в HSBC Holdings PLC, за главен изпълнителен директор и смени името на Libra в полза на Diem.

Сделката за стабилни монети със Silvergate беше част от обновяване миналата година, предназначено да успокои регулаторите.

Дейвид Маркъс, изпълнителният директор на Meta, който наблюдаваше стартирането на това, което щеше да стане Diem, напусна компанията миналата година.