Създателят на дигиталната валута на Facebook напуска концерна

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, „Бизнес старт“, 01.12.2021

11:45 | 1 декември 2021
Обновен: 11:59 | 1 декември 2021
Автор: Александра Попова

Дейвид Маркъс, един от основните мениджърите в Meta Platforms Inc. и създател на дигиталната валута Diem, която все още не е реализирана, напуска компанията след седем години в нея, за да преследва осъществяването на други проекти. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Маркъс, който се присъедини към компанията-майка на социалната платформа Facebook през 2014 г., след като преди това работи в PayPal Holdings Inc., управляваше услугата Messenger в продължение на години, преди да се премести, за да формира звеното за блокчейн технологии през 2018 г.".

От думите на главния редактор стана ясно, че той прекарва последните няколко години в изграждането на Novi, дигиталния портфейл на компанията, който стартира през октомври, и създава Diem, дигитална валута, известна преди като Libra.

"Реализирането на Diem се оказа трудна задача както за Маркъс, така и за самата компания Meta. Откакто проектът беше обявен през 2019 г., дебютът на валутата продължава да се отлага, а първоначалните амбиции относно мащаба ѝ бяха свити значително".

Напускането на Маркъс увеличава несигурността към дигиталните плащания на Meta, но дългогодишният предприемач и ангелски инвеститор каза, че изпитва копнеж да създаде нещо извън компанията.

Целия разговор вижте във видеото. 

Още новини от света на технологиите четете на investor.bg