Компанията за бельо на Ким Кардашян стигна $3,2 млрд.

Skims удвои стойността си, след като през април бе оценена на 1,6 млрд. долара

16:01 | 27 януари 2022
Обновен: 18:23 | 27 януари 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Лейбълът за бельо на Ким Кардашян Skims удвои оценката си до 3,2 млрд. долара в рамките на девет месеца, тъй като инвеститорите влагат пари в нововъзникващи марки, от които се очаква да завземат добър пазарен дял, пише Bloomberg.

Кръгът на финансиране в размер на 240 млн. долара бе ръководен от хедж фонда Lone Pine Capital и към него се присъедини инвестиционната компания D1 Capital Partners, заяви в интервю главният изпълнителен директор на Skims Йенс Греде. Участваха и съществуващите инвеститори Imaginary Ventures, Alliance Consumer Growth и Thrive Capital. През април Skims беше оценена на 1,6 млрд. долара.

"Този последен кръг ще ни позволи да се съсредоточим върху внедряването на повече иновации и решения за нашите клиенти и да се превърнем в още по-надежден партньор за тях", каза Кардашян в имейл.

Кардашян и нейният бизнес партньор Греде запазиха контролния пакет акции в Skims след сделката. Кардашян, която популяризира марката сред огромния си брой последователи онлайн и помага за дизайна и маркетинга, остава най-големият индивидуален акционер. Двойката не иска да продава бизнеса в момента, нито пък има предстоящи планове за подаване на заявление за първично публично предлагане, въпреки че това може да стане в някакъв момент, каза Греде. 

От дебюта си през 2019 г. Skims разшири предлагането си от първоначалното оформящо облекло с бодита и къси панталони за момчета до облекло за свободното време като пижами и спортни панталони. Сега тя продава широка гама от базови облекла, които включват пуловери, халати за сън и блузи тип поло. Сега оформящите облекла представляват по-малко от 20 % от продажбите, а по-голямата част от бизнеса е свързана с бельото.

Skims набра скорост, тъй като тенденцията за удобно облекло се запази по време на пандемията от Covid-19, а купувачите все още предпочитат небрежни горнища и меки панталони, въпреки че забраните се вдигнаха и служителите се върнаха в офисите. В областта на дамското бельо компанията се присъединява към множество стартиращи компании, които се опитват да спечелят новото поколение купувачи, докато утвърдени марки като Victoria's Secret се борят.

Марката на Кардашян увеличи продажбите си с 90% до около 275 млн. долара през миналата година и очаква да достигне 400 млн. долара през 2021 г. Със сделката общото финансиране на базираната в Кълвър Сити, Калифорния, компания достига 402 млн. долара. Ръководството ще използва свежия капитал, за да подсили баланса и да вложи средства в различни планове за разширяване.

"Виждаме възможност със Skims да създадем своя собствена категория в търговията на дребно, точно както смятаме, че Lululemon и Starbucks създадоха свои собствени категории в съответните области", каза Греде. "Това е истинската причина, поради която правим това, за да сме сигурни, че сме най-добре подготвени за бъдещето."

Излизане в чужбина
Семейство Кардашян вече участва в няколко потребителски марки за милиарди долари. Миналата година Кардашян продаде миноритарен дял в козметичната си линия KKW Beauty на Coty Inc. за 200 млн. долара в сделка, която оцени бизнеса на 1 млрд. долара. Сестра ѝ Кайли Дженър също продаде мажоритарен дял в линията си Kylie Cosmetics на Coty, като това придобиване оцени бизнеса ѝ на 1,2 млрд. долара.

Със Skims Кардашян е насочила поглед към чужбина. Според Греде компанията изгражда повече инфраструктура за доставка на продукти извън САЩ. Почти всички продажби се осъществяват чрез уебсайта на марката, а голяма част от останалите се продават чрез Nordstrom. Ръководството също така тества международните пазари чрез търговци на дребно като Selfridges във Великобритания, Lane Crawford в Китай, David Jones в Австралия и Ounass в Близкия изток.

Skims планира още партньорства, за да привлече купувачи и да повиши популярността. През октомври тя представи ограничено сътрудничество с италианската модна къща Fendi, собственост на LVMH, в което се продават артикули като бански костюми за 395 USD и кожени рокли за 4200 USD. Според Греде по-голямата част от търсенето на тези продукти е от страни извън САЩ.

Предстоящите зимни олимпийски игри в Пекин, които ще започнат на 4 февруари, ще бъдат важен момент за Skims, тъй като се стреми да привлече повече внимание на световната сцена. След като направи същото на летните игри в Токио миналата година, тя отново ще облече спортистите от отбора на САЩ с облекло за почивка и с бельо. Кардашян има близка връзка с игрите - Кейтлин Дженър, която преди да смени пола си бе в брак с майката на Ким, спечели златен медал в десетобоя през 1976 г.

"Непрекъснато работим върху сътрудничества, партньорства и събития", каза Греде. "Предстои да видим още."