Китай започва тригодишна борба с изпирането на пари

Единадесет правителствени агенции ще участват в кампания, която ще продължи до края на 2024

16:28 | 26 януари 2022
Обновен: 18:36 | 26 януари 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай ще започне общонационална акция за борба с прането на пари от 2022 г. до 2024 г., след като през последните години увеличи усилията си в областта на регулирането, пише Bloomberg. 

Единадесет правителствени агенции ще проведат кампанията, която има за цел да "спре разпространяващата се тенденция за пране на пари и други свързани с това престъпления", се казва в изявление на Китайската народна банка от сряда.

През последните години Китайската народна банка разследва и наказва случаите на пране на пари с по-голяма интензивност. През юни полицията арестува над 1100 души в рамките на мащабна акция срещу използването на криптовалути за пране на пари.

Властите ще приемат национална система за превенция на риска от изпиране на пари, ще подобрят съответните закони и разпоредби и ще засилят анализа и разследването на изпирането на пари, заяви още Китайската централна банка.

"Понастоящем все още сме изправени пред мрачна ситуация на пресичане на престъпленията, свързани с изпирането на пари", заявиха от банката. 

Централната банка и Министерството на обществената сигурност ще поемат водеща роля в борбата с прането на пари, а митниците и регулаторните органи за ценни книжа, валутен обмен, като банковите и застрахователни регулатори също ще участват.