Нарастващото глобално търсене доведе до нов рекорд в износа на Китай

Търговският излишък е бил 94,5 милиарда долара за декември и 676 милиарда долара за цялата година

09:01 | 14 януари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Рекордната сила на износа на Китай продължи и през декември, изтласквайки годишния търговски излишък до нов връх и осигурявайки подкрепа за икономика, която пострада от спада на пазара на имоти и спорадичните огнища на Covid.

Износът през декември е бил 340,5 милиарда долара, като общата сума за цялата година възлиза на 3,36 трилиона долара, според изявление на митническата администрация от петък. Вносът е бил 246 милиарда долара през декември и 2,69 трилиона долара за годината, оставяйки търговски излишък от 94,5 милиарда долара за месеца и 676 милиарда долара за цялата година.

china exports

Данните потвърждават картината, наблюдавана през цялата година - силно търсене на китайски стоки от всякакъв вид, тъй като фабриките на нацията произвеждат всичко - от електроника до градински мебели. Но се очаква растежът на търговията да бъде по-слаб през новата година, тъй като търсенето на технологии за работа от вкъщи и оборудване за здравеопазване се забавя и потреблението се измества към услуги, докато останалата част от света започва да живее с Covid.

„Ръстът от 30% от миналата година очевидно е труден за поддържане. Така че растежът на износа тази година ще намалее рязко“, отчасти защото глобалният растеж вероятно ще се забави, според Динг Шуанг, главен икономист за Китай и Северна Азия в Standard Chartered Plc. Вътрешните ограничения и блокирането на Китай, насочени към ограничаване на вирусни огнища, също могат да причинят известно забавяне, но „ключът остава как може да се развие външното търсене“.

china exports

Избухването на Омикрон в Китай предизвика безпокойство във веригите за доставки. Въпреки че досега не е имало широко разпространени щети върху промишленото производство или търговията, някои фабрики затвориха или забавиха производството в Сиан и на други места, а капацитетът на пристанищата в Нингбо, Шенжен, Тиендзин и Шанхай беше също засегнат. 

"Доставките бяха по-силни от очакваното за пети пореден месец, достигайки нов рекорд. Докато външното търсене е стабилнп, ролята на Китай като глобален производствен център би трябвало продължи да подкрепя износа", смята Дейвид Ку от Bloomberg Economics.

china exports

Тази година във външната търговия ще има повече несигурни, нестабилни и небалансирани фактори, каза на брифинг в Пекин Ли Куйвен, говорител на митническата администрация. Въпреки че вероятно ще има известен натиск върху данните, включително от по-висока база за сравнение, дългосрочните положителни основи за търговията няма да се променят, каза той.

Глобалната зависимост от китайското производство може да бъде намалена, ако места като Югоизточна Азия се възстановят от вируса. Това би позволило на компаниите да преместват поръчки обратно в този регион, след като някои фирми наскоро прехвърлиха производството в Китай, за да се възползват от политиките на нацията за нулев Covid.