Турският бизнес рискува всичко в опит да вразуми Ердоган

"Война за независимост" на Ердоган срещу "спекулантите и бароните на международните финанси" продължава

16:00 | 19 декември 2021
Обновен: 18:23 | 19 декември 2021
Автор: Галина Маринова
Bloomberg LP
Bloomberg LP

Турската бизнес асоциация Tusiad призова правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган да се откаже от сегашната си икономическа политика, като посочи неотдавнашните пазарни сътресения като доказателство, че експерименталният модел е обречен на провал, пише Bloomberg.

Поредицата от намаления на лихвените проценти от страна на централната банка на Турция отслабиха лирата и стимулираха силно търсене на твърда валута, което дестабилизира цялата икономика, се казва в изявление на групата Tusiad от събота.

"Необходимостта от връщане към общоприетите правила на икономическата наука е очевидна", се казва в изявлението на Tusiad, в което не се споменава Ердоган

Тонът на коментарите показва как Tusiad - някогашната организация, обединяваща най-мощните предприятия в Турция - се движи по острието на бръснача, за да привлече вниманието на Ердоган, без да се превърне в политическа мишена. 

Членовете на Tusiad са загубили голяма част от влиянието си по времето на Ердоган, който съдейства за появата на нова група от богати бизнесмени, които подкрепят неговата кауза и управляващата партия. 

Споменаването в изявлението на праволинейно водената политика е завоалирана критика спрямо застъпничеството на Ердоган за намаляване на лихвените проценти, което вкара Турция във валутна криза. Лирата загуби повече от половината от стойността си спрямо щатския долар през тази година, като спадът набра скорост, след като Ердоган представи икономически модел, който разчита на по-ниски разходи по заемите и по-евтина валута.

В очите на президента Турция може да се освободи от зависимостта си от чуждестранните капиталови потоци, като се откаже от старите политики, които приоритизираха по-високите лихвени проценти и силния приток на капитали. В основата на идеите му стои убеждението, че по-ниските лихвени проценти ще ограничат и ръста на потребителските цени - точно обратното на консенсусния възглед на световните централни банкери.

Първите няколко седмици от най-новия икономически експеримент на Ердоган бяха отрезвяващи. След като валутата потъваше всеки ден до нови рекордни дъна, доходността по 10-годишния дълг на Турция се повиши до рекордно ниво в петък, според данни от 2010 г. насам. 

Потребителските цени растат толкова бързо, че служителите в супермаркетите едва смогват да следят променящите се етикети, а турците в трудоспособната възраст и пенсионерите се редят на дълги опашки пред общинските сергии, за да получат субсидиран хляб.

Ердоган заяви, че временната нестабилност е цената, която трябва да се плати за икономическата "война за независимост" на Турция срещу спекулантите и "бароните" на международните финанси. Президентът трябва да си върне част от подкрепата, загубена след пандемията, за да спечели президентските избори, насрочени за 2023 г.