Shell се завръща в Либия с инвестиции в нефт, газ, слънчева енергия

Планът за Либия все още отговаря на стратегията за постепенно премахване на изкопаемите горива

15:31 | 8 декември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Royal Dutch Shell обмисля завръщането си в Либия с план за разработване на нови петролни и газови находища и инфраструктура, както и соларен проект, десетилетие след като напусна северноафриканската страна поради вълненията там.

Планът бележи рядък нов завой към петрол и газ от енергийната компания, която се стреми да намали инвестициите в изкопаеми горива и да намали емисиите на парникови газове. В тази стратегия Shell все още се нуждае от някои нови проекти, за да поддържа добива, тъй като запасите в съществуващите петролни и газови находища бързо намаляха след години на забавяне на сондажната дейност, пише „Ройтерс“.

Съгласно плана за Либия, обсъден с държавната Национална петролна корпорация (NOC), Shell ще проучва нови нефтени и газови находища в няколко блока в крайбрежните басейни Сирт и Гадамес, както и в морския басейн на Киренайка. Shell също така предложи повторно разработване на остаряващи полета като блок NC-174 в басейна Мурзук и разработване на нови находища, включително в блока Айн Джарби.

Планът включва разработването на проект за слънчева енергия на юг от Сирт, част от стратегията на Shell за намаляване на добива на петрол с до 2% годишно до 2030 г. и увеличаване на инвестициите във възобновяеми енергийни източници и нисковъглеродни технологии, за да съставляват 25% от бюджета й до 2025 г. .

„Shell се готви да се завърне като основен играч“, се казва в предложението на Shell, според източници и подробности, видени от „Ройтерс“. Предложението не дава подробности за стойността на инвестицията или мащаба на петролните, газовите и слънчевите проекти.

Други фирми, които сега работят в Либия, включват TotalEnergies, италианската Eni и ConocoPhillips. Продажбата на Shell за 9,5 милиарда долара на нейните операции в Пермския басейн в САЩ през септември освободи около 1 милиард долара за други дейности нагоре по веригата, каза за „Ройтерс“ източник от компанията.

Одобрение до месеци

Огромните петролни и газови ресурси на Либия, огромният потенциал за слънчева енергия и близостта до Европа я правят привлекателна, въпреки че десетилетие на конфликти и хаос възпират повечето инвеститори. Но правителството на единството вече встъпи в длъжност преди изборите през декември, внасяйки известна степен на стабилност, въпреки че NOC и енергийната индустрия останаха в центъра на политическите борби през последната година между съперничещи си фракции.

Shell напусна Либия през 2012 г. на фона на сътресенията, които избухнаха след свалянето на дългогодишния диктатор Муамар Кадафи през 2011 г. Източниците на „Ройтерс“ казаха, че бордът на Shell може да одобри плана за завръщане до месеци. През август NOC заяви, че е провела разговори с Shell относно възможни разработки на петрол и газ и проекти за възобновяема енергия, без да дава подробности.

Плановете на Shell включват подпомагане на Либия да улавя газ, който се добива заедно с нефта, но който сега се изпуска във въздуха или изгаря. Компанията също така има за цел да развие терминали за съхранение на петрол в средиземноморските пристанища Ес Сидр и Рас лануф.

На компанията се очаква бъдат разпределени либийски товари на суров петрол и рафинирани петролни продукти от Либия за продажба на международния пазар. Shell заяви, че има за цел да фокусира производството на нефт и газ в девет „основни“ басейна като част от своя енергиен преход, който според тях може да се промени с течение на времето.