Джо Байдън: Не приемаме червените линии на Русия за Украйна

Белият дом и Кремъл подготвят нов видеоконферентен разговор между Байдън и Путин през следващата седмица

16:04 | 4 декември 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският президент Джо Байдън заяви, че разработва обхватни инициативи, затрудняващи руския президент Владимир Путин да нахлуе в Украйна, и допълни, че не приема „червените линии“ на Москва, предава Ройтерс. Това се случва в момент на нарастващи опасения, че тлеещият конфликт може да се превърне във война. Видеоконферентен разговор между двамата лидери се очаква до дни, пише Investor.bg.

Над 94 хил. руски военни са струпани близо до границите на Украйна, съобщи украинският министър на отбраната Олексий Резников. Той итира разузнавателни данни, според които Москва може да планира мащабна военна офанзива за края на януари.

Москва, от своя страна, обвинява Украйна и САЩ в дестабилизиращо поведение и твърди, че Киев може би се готви за собствена офанзива в Източна Украйна, което украинските власти отричат.

„Създавам най-обхватния и значим според мен набор от инициативи, които да направят много, много трудно за господин Путин да направи това, което хората се тревожат, че ще направи“, каза Байдън, без да влиза в подробности.

Преди заминаването си късно в петък за Кемп Дейвид за посещение през уикенда Байдън каза пред репортери: „Наясно сме с действията на Русия от дълго време и очаквам, че ще имаме дълъг разговор с Путин“.

„Не приемам червените линии на никого“, заяви американският президент във връзка с исканията на Русия.

Американски и украински високопоставени представители отново предупредиха тази седмица, че са възможни строги икономически санкции срещу Русия.

„От началото на тази администрация демонстрираме, че САЩ и съюзниците ни искат да използват редица инструменти, за да отговорят на вредни руски действия“, каза високопоставен американски представител, пожелал да остане анонимен, в отговор на въпрос за разработвания от Байдън план. „Няма да се поколебаем да използваме тези и други инструменти в бъдеще“, допълни той.

Напрежението заради Украйна се случва на фона на подготовката на първия разговор от месеци насам между американския президент и руския му колега още идната седмица. Официални представители преговарят по условията за разговора, след като Путин и Байдън говориха през юли.

Цялата статия може да прочетете на Investor.bg.