Хапчето срещу COVID-19 на Merck се оказа доста по-неефективно

Акциите на Merck поевтиняха с 3,4% до $79,46 при предпазарната търговия, обръщайки по-ранните печалби

16:06 | 26 ноември 2021
Обновен: 18:13 | 26 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Merck & Co заяви в петък, че актуализираните данни от проучването на експерименталното хапче на компанията срещу COVID-19 показват, че лекарството е по-малко ефективно за намаляване на хоспитализациите и смъртните случаи, отколкото се съобщаваше по-рано.

Производителят на лекарства заяви, че хапчето е е показало 30% намаление на хоспитализациите и смъртните случаи въз основа на данни от над 1 400 пациенти. През октомври данните показаха приблизително 50% ефикасност въз основа на данни от 775 пациенти.

Компанията подаде молба за разрешение от администрацията в САЩ за употреба на лекарството Molnupiravir на 11 октомври, след междинните данни. Друго лекарство - Paxlovid на Pfizer - също се разглежда за употреба в същата популация, след като показва намаление на хоспитализацията от 89%.

Акциите на Merck поевтиняха с 3,4% до $79,46 при предпазарната търговия, обръщайки по-ранните печалби, докато тези на Pfizer се повишиха с 5,9%.

Merck каза в петък, че данните за Molnupiravir, разработено с Ridgeback Biotherapeutics, са били предоставени на Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) преди срещата на нейните експертни съветници във вторник.

Очаква се учените от FDA да публикуват своите заключения преди срещата още в петък.

Очаква се комисията да гласува дали да препоръча на агенцията да разреши пероралните капсули за лечение на лек до умерен COVID-19 при възрастни, които са изложени на риск от тежко заболяване.

Планиран междинен анализ на данните миналия месец показа, че 7,3% от тези, получавали Molnupiravir два пъти дневно в продължение на пет дни, са били хоспитализирани и никой не е починал до 29 дни след лечението. Това в сравнение с процента на хоспитализация от 14,1% при пациенти на плацебо.

В актуализираните данни 6,8% от тези, получавали Molnupiravir, са хоспитализирани и един човек е починал, докато другата плацебо група има процент на хоспитализация от 9,7%.

Великобритания започва тестове с 10 000 души


Великобритания, първата страна в света, одобрила хапчето на Merck & Co., се очаква да започне да предоставя терапията на своето население чрез национално проучване при около 10 000 души.

Провеждано от Университета в Оксфорд, проучването трябва да започне да набира участници в началото на следващия месец, давайки на страната ключови данни за това колко добре действа лекарството при ваксинирани хора.

Резултатите ще позволят на Националната здравна служба да планира по-добре въвеждането на антивирусни лечения за хората, които имат най-голяма нужда от тях.

Великобритания преди около година стана първата западна страна, одобрила ваксина срещу Covid, изпреварвайки много други нации.

Ранните стъпки на страни, включително Великобритания, за осигуряване на хапчета срещу Covid също предизвикаха опасения, че нации с по-ниски доходи, които се борят да ваксинират населението си, ще бъдат изоставени отново, въпреки че както Merck, така и Pfizer Inc. са постигнали лицензионни споразумения, насочени към разширяване на достъпа.

Лекарството на Merck по-рано този месец беше разрешено за употреба в страната при хора с лек до умерен Covid и с поне един рисков фактор за развитие на тежко заболяване.