Икономическият спад в Китай, воден от имотите, не показва признаци на отслабване

Засега централната банка и правителството контролират силно всякакви мащабни стимули или допълнителни разходи

07:28 | 26 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайската икономика продължи да се забавя през ноември, като продажбите на автомобили и жилища отново спаднаха, а кризата на жилищния пазар се проточва.

Това е прогнозата от обобщения индекс на Bloomberg от осем ранни индикатора за този месец. Въпреки че като цяло индексът остана непроменен, под повърхността имаше допълнително влошаване на някои от икономическите данни в реално време.

Bl china

Силното експортно търсене помогна частично да се компенсира спада в имотите, а последните данни за доставките от Южна Корея - водеща в световната търговия - предполагат още един солиден месец за сектора. Въпреки това темпът на нарастване се забави и други високочестотни глобални търговски данни също предполагат облекчаване на търсенето.


Новите поръчки за износ за по-малки производители в Китай скочиха през месеца, според проучване сред повече от 500 фирми от Standard Chartered Plc. Експортно-фокусираните компании в проучването също заявиха, че очакват по-бързи продажби, производство и нови поръчки през следващите три месеца.

Вътрешното търсене обаче беше „потиснато“, според проучването, като индексът за общите условия се подобри леко, докато показателят за производство остава непроменен.

markets China

„Бизнес активността в сектора на услугите се е подобрила, докато представянето на производствения сектор се е понижило допълнително“, според икономистите на Standard Chartered.

„Настоящият подиндекс на производителност за производствените малки и средни предприятия спадна допълнително до деветмесечно дъно, тъй като ръстът на производството и новите поръчки се понижи, въпреки силното възстановяване на новите поръчки за износ“, казаха те.

Запасите от желязна арматура бяха най-ниските от средата на януари тази година, тъй като строителството и производството на стомана продължават да се забавят. Докато ниските запаси обикновено са добър знак за икономиката, тъй като показват силно търсене на строителство, сътресенията върху имотите на нацията през последните седмици ограничиха строителната дейност и засилиха пазарите на метали.

Тази седмица централното правителство отново призова местните власти да продават по-бързо облигации и да използват парите за стимулиране на инвестициите в инфраструктура като начин за подкрепа на растежа. Цените на желязната руда се повишиха през последните дни поради очакванията за възстановяване на търсенето и производството на стомана през останалата част от годината, но местните власти се борят да намерят добри проекти, за да похарчат парите си тази година.

Засега централната банка и правителството контролират силно всякакви мащабни стимули или допълнителни разходи.

Фабричната инфлация не показа признаци на облекчаване този месец, като набор от данни, проследявани от Bloomberg Economics, нарасна до най-високото ниво в историята, въпреки усилията на правителството да контролира нарастващите цени на въглищата.

property China

Официалният индекс на цените на производители през октомври нарасна с най-бързия темп от юли 1995 г. и макар че това увеличава печалбите на производителите на енергия и някои други фирми, също така намалява маржовете на други компании и също доведе до недостиг на електроенергия по-рано през годината.