Петролът се стабилизира след бездействието на ОПЕК+ и Китай

Международната енергийна агенция обвини Саудитска Арабия, Русия и други големи производители на енергия, че създават „изкуствена липса“ на световните пазари

10:42 | 25 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се стабилизираха, след като ОПЕК заяви, че планираното координирано освобождаване на количества от стратегическите резерви на САЩ и някои големи потребители в Азия резерви може да увеличи излишъка, очакван в началото на следващата година.

Фючърсите в Ню Йорк се търгуваха близо до 78 долара за барел след малка промяна в сряда и скока от 3% във вторник.

Цените на бензина на дребно в САЩ са се повишили с повече от 60% през последната година, което е най-бързият темп на увеличение от 2000 г.

Прогнозата бе направена от консултативния орган на групата - Съвета на икономическата комисия - преди срещата на ОПЕК+ следващата седмица. Някои от делегатите на картела предупредиха тази седмица, че освобождаването на стратегически резерви може да доведе до това алиансът да задържи доставките на суров петрол през януари.

Междувременно Международната енергийна агенция обвини Саудитска Арабия, Русия и други големи производители на енергия, че създават „изкуствена липса“ на световните пазари на петрол и газ, призовавайки ОПЕК+ да увеличи доставките.

Суровият петрол се понижи през последния месец, докато президентът Джо Байдън търсеше отговор на покачващите се цени на енергията, но забележителният план за отваряне на стратегическите резерви, обявен във вторник, не оправда очакванията и цените се повишиха.

Сега вниманието се насочва към това как ОПЕК+ ще реагира на хода на САЩ и други големи потребители.

Прогнозите за отговора са смесени. Citigroup Inc. заяви, че ОПЕК+ вероятно ще се придържа към планираното си увеличение от 400 000 барела на ден за януари, тъй като намаляването на доставките ще подкопае твърдението на групата за осигуряване на обществено благо чрез стабилизиране на петролните пазари. Australia & New Zealand Banking Group обаче заяви, че алиансът ще преустанови повишението, за да осигури буфер за търсенето.

Планът за координирано освобождаване на резерви „се оказа по-малко тревожен“ и няма да промени фундаментално картината на търсенето и предлагането, каза Сувро Саркар, базиран в Сингапур енергиен анализатор в DBS Bank Ltd.

Консултативният орган на ОПЕК прогнозира, че излишъкът на пазарите ще се увеличи с 1,1 милиона барела на ден през януари и февруари до 2,3 милиона и 3,7 милиона на ден, съответно, ако 66 милиона барела бъдат инжектирани от големите потребители през двумесечния период, според на документ, получен от Bloomberg.

Китай засега не се ангажира с освобождаването на петрол

Китай, най-големият вносител на суров петрол в света, не конкретизира намеренията си да освободи петрол от запасите си, както поискаха Съединените щати, докато производителите от ОПЕК не обмислят да променят тактиката си в светлината на действията на САЩ, според “Ройтерс“.

Във вторник администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обяви планове за освобождаване на милиони барели петрол от стратегически резерви в координация с други големи потребителски нации, включително Китай, Япония и Индия, за да се опитат да охладят цените. Съединените щати поеха най-големия ангажимент за освобождаване на резерви при 50 милиона барела предварително одобрени продажби заедно със заеми за пазара, но без Китай действието се счита за по-малко драматично.

В сряда Китай заяви, че работи по освобождаването на собствените си резерви, но ще направи това, когато сметне за нужно. Във вторник Байдън каза на брифинг, че Китай „може да направи повече“.

Ходът на Вашингтон породи спекулации, че ОПЕК+ може да обмисли спиране на настоящото си споразумение за увеличаване на производството с 400 000 барела на ден всеки месец, но групата не обмисля това, казаха три източника пред „Ройтерс“.

„Пазарът изглежда вярва повече, че ОПЕК+ ще поддържа петролните баланси стегнати повече, отколкото в преходния характер на освобождаването на резервите“, каза в сряда старшият анализатор на петролните пазари на Rystad Луиз Диксън.

Отговорът на ОПЕК+

ОПЕК+, която включва Саудитска Арабия и други съюзници на САЩ в Персийския залив, както и Русия, досега е отхвърлила исканията за добив на по-големи количества.

Групата се събира отново на 2 декември, за да обсъди политиката, но досега не е посочила, че ще промени курса си.

Групата следи дали петролните пазари са балансирани, каза иракският министър на петрола Ихсан Абдул Джабар в сряда, като добави, че групата все още трябва да проучи последните данни, преди да вземе решения за доставките. Групата среща трудности да постигне съществуващите цели съгласно споразумението си за постепенно увеличаване на производството и остава притеснена, че възобновяването на случаите на коронавирус може отново да намали търсенето.

Усилията на Вашингтон да се обедини с големите азиатски икономики за понижаване на цените на енергията беше предупреждение към ОПЕК+ да контролира цените на суровия петрол, които са се повишили с повече от 50% досега тази година. В миналото изпусканията от запаси от няколко държави бяха координирани от Международната енергийна агенция (IEA), базирана в Париж надзорна организация.

IAE не се намесва, за да повлияе на цените, но ръководителят на агенцията каза в сряда, че някои производители ограничават доставките твърде много. „Някои от ключовите напрежения на днешните пазари може да се считат за изкуствена скованост... тъй като на петролните пазари днес виждаме близо 6 милиона барела на ден в свободен производствен капацитет, който се дължи на ключовите производители, страните от ОПЕК+“, каза шефът на IAE Фатих Бирол.

Някои анализатори обаче нарекоха структурата на освобождаването на САЩ - комбинация от 18 милиона барела предварително одобрени продажби и заем от 32 милиона барела - твърде малка и временна.

Goldman Sachs каза, че обявеният обем е "капка в океана".