Цените на петрола се стабилизириха в очакване на отговора на ОПЕК+ за резервите

Фючърсите в Ню Йорк се търгуваха над 78 долара за барел, след като се покачиха с 2,3% във вторник

10:06 | 24 ноември 2021
Обновен: 10:07 | 24 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се стабилизираха след най-голямото увеличение от две седмици насам на фона на съобщението от САЩ за координирано освобождаване на стратегически резерви с други страни, което се оказа по-малко от очакванията


Фючърсите в Ню Йорк се търгуваха над 78 долара за барел, след като се покачиха с 2,3% във вторник. САЩ ще пуснат 50 милиона барела в сътрудничество с Китай, Япония, Индия, Южна Корея и Великобритания в опит да укротят цените. Въпреки това, голяма част от петрола ще трябва да бъде върнат в запасите от тези, които го купуват, а вноските от международни партньори бяха по-малки, отколкото мнозина очакваха.


Сега фокусът се насочва към ОПЕК+ и как групата ще реагира на хода на някои от най-големите си клиенти. Алиансът заяви преди обявяването, че освобождаването е неоправдано от текущите пазарни условия и че може да се наложи да преразгледат плановете си за добавяне на повече доставки на месечната си среща следващата седмица.

Президентът Джо Байдън беше под натиск да укроти растящите цени на горивата, които заплашват да попречат на възстановяването от пандемията, и призова ОПЕК+ да добави още барели към пазара, само за да бъде отблъснат от алианса. Предишни глобални усилия за използване на стратегически запаси през 2011 г. след вълнения и прекъсвания на доставките в Либия бяха координирани от Международната агенция по енергетика.


„Вниманието на пазара вече е твърдо насочено към реакцията на ОПЕК+“, каза Вивек Дхар, директор на изследванията на минните и енергийните стоки в Commonwealth Bank of Australia. „Дори преди освобождаването на стратегически петролни запаси, световните петролни пазари бяха готови да преминат към излишък през следващите месеци.“

цени петрол

От 50-те милиона барела 32 милиона ще бъдат изведени от стратегическия петролен резерв като обмен през следващите няколко месеца, докато 18 милиона ще дойдат от ускорено освобождаване от предварително разрешени продажби, се казва в изявление на Белия дом във вторник. Висш служител на администрацията каза, че количествата ще започнат да достигат пазара от средата до края на декември.
 

„Освобождавайки резерви от SPR, по същество вие просто намалявате тази възглавница, която имате в случай на истинска криза“, каза Нийл Бевъридж, старши анализатор в Sanford C. Bernstein, в телевизионно интервю за Bloomberg. „Това всъщност не прави голяма разлика физически на пазара днес, но вероятно просто ще влоши нещата, а няма да ги подобри в бъдеще.”


Преди съобщението на САЩ Индия заяви, че ще освободи 5 милиона барела. Китай не разкри своя принос, но един западен служител, запознат с въпроса, каза, че ще бъде в диапазона от 7 до 15 милиона барела. Япония планира да пусне около 4,2 милиона барела, съобщи Nikkei без да споменава източник


Южна Корея заяви, че ще вземе решение за подробности като обем и време след обсъждане със страните партньори, но посочи, че може да бъде около 3,5 милиона барела. Очаква се приносът на Обединеното кралство да бъде 1.5 милиона барела.