Петролът поскъпна, след като САЩ и Азия отвориха резервите си

САЩ правят този ход съвместно с Китай, Япония, Индия, Южна Корея и Великобритания

17:04 | 23 ноември 2021
Обновен: 17:24 | 23 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се покачиха, изтривайки по-ранна загуба, след като знаковият план на потребителите да използват своите стратегически петролни резерви се оказа по-малко сериозен, отколкото пазарите очакваха. Фючърсите в Ню Йорк заличиха загубите за търговия над 80 долара за барел след изявлението на Белия дом във вторник.

Въпреки че размерът от 50 млн. барела само от САЩ е голям, значителна част от суровия петрол ще бъде взета назаем - за да бъде върната по-късно - оставяйки търговците да очакват по-строги баланси в бъдеще.

САЩ правят този ход съвместно с Китай, Япония, Индия, Южна Корея и Великобритания.

Президентът на САЩ Джо Байдън, изправен пред ниски рейтинги на одобрение на фона на растящата инфлация преди изборите за Конгрес догодина, многократно моли Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, известни като ОПЕК+, да добиват повече петрол.

Съобщението във вторник, че САЩ ще освободят 50 милиона барела, беше направено, след като официален представител каза, че Вашингтон се е обърнал към големите азиатски потребители на енергия, за да помогнат за свалянето на цените на петрола от близо тригодишни върхове. Преди това Великобритания не беше споменавана в преговорите.

Това е първият път, когато Вашингтон координира подобен ход с някои от най-големите консуматори на петрол в света, казаха официални лица.

ОПЕК+, която включва Саудитска Арабия и други съюзници на САЩ в Персийския залив, както и Русия, отхвърли исканията да добива повече на месечните си срещи. Групата се събира отново на 2 декември, за да обсъди политиката, но засега не показва индикации, че ще промени курса. Картелът вече среща трудности да изпълнява съществуващите цели съгласно споразумението си за постепенно увеличаване на производството с 400 000 барела на ден (bpd) всеки месец - темп, който Вашингтон смята за твърде бавен - и продължава да се притеснява, че възобновяването на случаите на коронавирус може отново да намали търсенето.

Текущите високи цени са причинени от рязкото възстановяване на глобалното търсене, което почти изчезна миналата година, в началото на пандемията.

Преговори с партньорите

Освобождаването от стратегическия петролен резерв на САЩ ще бъде под формата на заем и продажба на компании, казаха представители на САЩ. Заемът от 32 милиона барела ще бъде предоставен през следващите няколко месеца, докато администрацията ще ускори освобождаването на 18 милиона барела в продажбите, които вече са одобрени от Конгреса.

"Ще продължим да говорим с международните партньори по този въпрос. Президентът е готов да предприеме допълнителни действия, ако е необходимо, и е готов да използва пълните си правомощия, в координация с останалия свят", каза високопоставен служител на администрацията на САЩ пред репортери.

Индия заяви, че ще освободи 5 милиона барела, докато Великобритания заяви, че ще позволи доброволното освобождаване на 1,5 милиона барела петрол от частни резерви. Южна Корея заяви, че подробностите за количеството и времето за освобождаване на петролни запаси ще бъдат решени след обсъждане със Съединените щати и други съюзници. Японски медии съобщиха, че Токио ще обяви плановете си в сряда.

Бенчмаркът на суров петрол Brent се търгуваше над 80 долара за барел във вторник над нивата си преди обявяването, но все още доста под тригодишния връх от миналия месец от над 86 долара.

петрол 23.11

Усилията на Вашингтон да обедини усилията си с големите азиатски икономики за понижаване на цените на енергията изпраща предупреждение до ОПЕК и други големи производители, че трябва да се справят с опасенията относно високите цени на суровия петрол, които са нараснали с над 50% досега тази година.

Сухаил Ал-Мазруи, министър на енергетиката на Обединените арабски емирства, един от най-големите производители на ОПЕК, каза, преди да бъдат оповестени подробности за освобождаването от американските резерви, че „не вижда логика“ в увеличаване доставките на ОАЕ за глобалните пазари. Източник от ОПЕК+ каза, че освобождаването на резерви ще усложни сметките за ОПЕК+, тъй като групата наблюдава пазара на месечна база.

Повишено напрежение

„Тези развития сочат към период на засилено политическо напрежение между най-големите потребители в света и ОПЕК+, което предполага повишена волатилност на цените на петрола“, каза Хенинг Глойщайн от Eurasia Group.

В миналото Съединените щати са работили по всяко координирано освобождаване на запаси с базираната в Париж Международна енергийна агенция (IEA), блок от 30 индустриализирани държави, потребяващи енергия. Япония и Южна Корея са членове на МАЕ. Китай и Индия са само асоциирани членове.

Анализаторът на Commerzbank Карстен Фрич описа освобождаването на 50 милиона барела от САЩ като "доста значително" и повече от очакваното преди обявяването. „Въпросът е времевият хоризонт на освобождаването и как ще реагира ОПЕК+“, добави той.

При замяна от американски резерви, петролните компании, които взимат суров петрол, трябва да го върнат - или рафинирания продукт - плюс лихва. Замяната обикновено се предлага, когато петролните компании са изправени пред прекъсване на доставките, като прекъсване на тръбопровода или щети от ураган. Пълните продажби са по-рядко срещани.

Президентите на САЩ са разрешавали спешни продажби три пъти, последно през 2011 г. по време на войната в Либия, член на ОПЕК. Продажбите се извършват и по време на войната в Персийския залив през 1991 г. и след урагана „Катрина“ през 2005 г.