Австрия налага задължителна ваксинация, Германия не изключва пълно затваряне

Ситуацията с коронавируса в Германия е толкова тежка, че не може да се изключи блокиране, включително за хора, които са били ваксинирани

14:01 | 19 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Австрия ще стане първата страна в Западна Европа, която ще въведе отново пълно блокиране заради коронавируса тази есен, за да се справи с нова вълна от инфекции, и ще изисква цялото население да бъде ваксинирано от февруари, заяви правителството в петък.


Приблизително две трети от населението на Австрия е напълно ваксинирано срещу COVID-19, едно от най-ниските нива в Западна Европа. Инфекциите са сред най-високите на континента, със седемдневна честота от 991 на 100 000 души.


Австрия въведе блокиране за всички, които не са били ваксинирани в понеделник, но оттогава инфекциите продължават да поставят нови рекорди.
Двете най-тежко засегнати провинции - Залцбург и Горна Австрия - обявиха в четвъртък, че ще въведат свои собствени блокирания, засилвайки натиска върху правителството да направи същото на национално ниво.


„Не успяхме да убедим достатъчно хора да се ваксинират“, каза канцлерът Александър Шаленберг на пресконференция, като каза, че блокирането ще започне в понеделник, а изискването за задължителна ваксинация на 1 февруари. "Боли, че все още трябва да се вземат такива мерки."


С настъпването на студено време в цяла Европа с наближаването на зимата, правителствата бяха принудени да обмислят повторно налагане на непопулярни блокирания. Нидерландия отново наложи частично блокиране, като баровете и ресторантите се затварят в 20 часа.


Въпросът също така задълбочи разрива между консерваторите на Шаленберг и техния коалиционен партньор, левите Зелени. Шаленберг каза само преди дни, че не иска да налага допълнителни ограничения на неваксинираните, дори когато министърът на здравеопазването Волфганг Мюкщайн призова за вечерен полицейски час.

Германия не изключва затваряне, дори за ваксинираните

Ситуацията с коронавируса в Германия е толкова тежка, че не може да се изключи блокиране, включително за хора, които са били ваксинирани, каза здравният министър в петък.


"Сега сме в ситуация - дори това да доведе до нежелателни заглавия - в която не можем да изключим нищо", каза изпълняващият длъжността здравен министър Йенс Спан на пресконференция.


Пазарите се заклатиха от перспективата за възможно блокиране в Германия, като доходността на облигациите стана отрицателна, а еврото и фондовите пазари паднаха рязко.

Германия отчете 52 970 нови случая на коронавирус и 201 смъртни случая в петък, с което общият брой на смъртните случаи е 98 739.
Канцлерът Ангела Меркел каза в четвъртък, че в райони, където болниците стават опасно пълни с пациенти с COVID-19, голяма част от обществения живот ще бъде ограничена до тези, които са били ваксинирани или са се възстановили от болестта.


Очаква се горната камара на германския парламент да приеме новите мерки за коронавируса в петък.


Спан каза също, че здравното министерство е в преговори с Pfizer и други компании за поръчка на лекарства за лечение на COVID-19.