САЩ, ЕС и Япония ще си сътрудничат срещу китайските търговски практики

Преговорите се основават на инициатива от ерата на Тръмп с ЕС и Япония

19:00 | 17 ноември 2021
Обновен: 19:58 | 17 ноември 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

САЩ, Европейският съюз и Япония се очаква да обявят в сряда, че ще подновят своето тристранно партньорство, за да се справят с предизвикателствата, породени от непазарните политики и практики на страни като Китай, пише Bloomberg.

Трите страни планират да се срещнат преди предстоящата среща на министрите в Световната търговска организация, която ще се проведе в Женева в края на месеца. На нея лидерите ще се стремят да определят работна програма за следващите седмици.

Преговорите се основават на на инициатива от ерата на Тръмп с ЕС и Япония. Те целят да установят нови международни правила за ограничаване на изкривяващото пазара поведение на държавните предприятия, противопоставяне на вредните практики за субсидиране, спиране на принудителните трансфери на технологии и кражба на интелектуалната собственост.

Инициативата се стреми да контролира по-стриктно огромната държавна помощ на Китай за стратегически местни индустрии като стомана и алуминий чрез данъчни облекчения, държавни субсидии, енергийни субсидии, преференциално кредитиране и финансиране, по-ниски цени и евтини такси за използване на земята.

Държавна помощ

Съобщението идва дни, след като президентът на САЩ Джо Байдън се срещна виртуално с китайския лидер Си Дзинпин. По време на срещата Байдън ясно изрази загрижеността си относно непазарните икономически практики на Китай, казаха представители на САЩ.

Служители във Вашингтон изчисляват, че китайското правителство е предложило над 500 милиарда долара държавна помощ за ключови индустриални сектори чрез националния стратегически план „Произведено в Китай 2025 г.“ и свързаните с него промишлени планове.

Тристранните усилия бяха подкрепени по-рано тази година от министрите на търговията от групата на Г-7, които казаха, че искат да засилят регулациите относно промишлените субсидии и да ограничат действията на държавни компании, които нарушават търговията. Целта на Г-7 в преговорите, които продължават от 2017 г., е да изготви споразумение, което в крайна сметка може да бъде прието от членовете на Световната търговска организация.

Привличането на Китай да се присъедини към преговорите, които привидно са насочени към ограничаване на ръководения от държавата икономически модел на Пекин, остава голямо предизвикателство. През юли китайският посланик в Световната търговска организация каза, че Пекин може да участва в инициативата, но подчерта, че новите правила за международна търговия не трябва да се договарят в отсъствието на Китай и след това да се представят като свършен факт.

Ако Китай се съгласи, преговорите биха могли да представляват най-значимия опит за пренаписване на правилата на СТО, след като неуспешният кръг от търговски преговори от Доха стартира през 2001 г. На срещата в Женева тримата партньори ще се стремят да начертаят работен план, фокусиран върху идентифицирането на проблеми, дължащи се на непазарни практики, пропуски в съществуващите инструменти за правоприлагане.