МАЕ: Условията на петролния пазар се подобряват и поскъпването скоро ще спре

ОПЕК потвърди, че няма да бърза с увеличаване на предлагането от петрол на пазарите

15:14 | 16 ноември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Затегнатите условия на световния пазар на петрол, които изведоха цените на 7-годишен връх започват да се успокояват, а добивът в САЩ и в други водещи производители се възстановява, показва доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ), предава Bloomberg.

Растежът на търсенето остава стабилен, но предлагането наваксва и промените в запасите от петрол, наблюдавани през октомври, предполагат, че „балансът може да се обърне“, според месечния доклад на МАЕ. Ако прогнозата се окаже вярна, това би осигурило значително облекчение за уморените потребители, които страдат от увеличаването на  цените.

„Условията на световния пазар на петрол остават затегнати по всички показатели, но вероятно увеличаването на цените скоро ще спре “, се казва в месечния доклад на базираната в Париж МАЕ. "Производството в САЩ се увеличава в тандем с по-високите цени на петрола."

Глобалният добив на петрол се увеличи с 1,4 милиона барела на ден миналия месец и ще нарасне с още толкова през ноември и декември, тъй като компаниите от Мексиканския залив ще възстановят доставките, спрени от урагана Ида. Американските сондажи на шисти също се възползват от по-високите цени, за да подсилят сондирането. Тези допълнителни барели идват на пазара, тъй като алиансът ОПЕК+ продължава да съживява износа, който спря по време на пандемията, казаха от агенцията.

Фючърсите за суров петрол се покачиха над 86 долара за барел в Лондон миналия месец поради комбинацията от възстановяване на потреблението след пандемията и недостига на природен газ, който стимулира допълнително търсене на петрол. Оттогава цените се оттеглиха до малко под 83 долара, тъй като САЩ обмислят действия за намаляване на разходите за гориво.

Президентът Джо Байдън обмисля освобождаване от стратегическия петролен резерв, след като Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори отхвърлиха призивите му за по-бързо възстановяване на производството. Алиансът, воден от Саудитска Арабия и Русия, твърди, че трябва да се придържа към своя постепенен подход, тъй като търсенето остава крехко.

Дори и без да използва стратегическите си резерви, САЩ продължават да водят възстановяването на доставките.

МАЕ подобри прогнозите за американското производство през четвъртото тримесечие с 300 000 барела на ден, а за следващата година с 200 000 на ден. Американското производство ще се покачи с 1,1 милиона барела на ден през 2022 г., което ще представлява 60% от растежа извън групата ОПЕК+.

Общите оценки за глобалното търсене и предлагане през тази и следващата година останаха почти непроменени.