Европейските цени на газа се понижават, докато Кремъл успокоява страховете

Пазарът не прие твърде сериозно заплахата от Беларус, че ще спре транзитните доставки на гориво

15:50 | 12 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейските спот цени на газа се понижиха в петък, след като Кремъл заяви, че Беларус не се е консултирала с Москва, преди да заплаши да намали потоците на природен газ към Европа, добавяйки, че "Газпром" остава надежден износител на газ, пише "Ройтерс".

Президентът на Беларус Александър Лукашенко предупреди в четвъртък за потенциални ответни мерки срещу всякакви нови санкции на Европейския съюз заради сблъсъците с мигрантите на границата Беларус-ЕС, включително спиране на транзита на природен газ и стоки през Беларус.

Европейските спот цени на газа се покачиха с около 2% до 75,25 евро за мегаватчас в четвъртък, преди да се понижат към края на деня в знак, че пазарът не приема твърде сериозно заплахата от Беларус, която има Русия за най-близък съюзник.

belarus pipes

Беларуската част от газопровода "Ямал-Европа", един от маршрутите за износ на руски газ за Европа, е собственост на руския държавен газов монополист "Газпром".

"Това е изявление на президента на Беларус“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в петък. "Искам да ви напомня за изявлението на президента Путин, че Русия винаги е изпълнявала своите договорни задължения... Беларус е наш съюзник, но е суверенна държава."

Фючърсите за нидерландски газ се понижиха до 75,12 евро/MWh след коментарите на Песков, от 79,40 евро в петък сутринта. Газът бе достигнал 155 евро през октомври, когато цените бяха движени от Русия, изнасяща малко повече от договорените обеми.

belarus transit

Цените на газа се повишиха тази година поради редица фактори, включително ниски запаси, повишено търсене след отварянето на икономиките и отказите на Русия да доставя повече от договорените обеми.

Във Великобритания някои енергийни компании фалираха и потребителите са изправени пред много по-високи сметки за енергия, като много бизнес сектори също изпитват болката от по-високите разходи за енергия.

"Надежден доставчик"

Кремъл отрече каквато и да е политика зад доставките на газ и Русия тази седмица започна да презарежда европейските складове, като Песков повтори твърдението на Москва, че Русия е "надежден доставчик".

Анализаторите от VTB Capital, подразделение на руската държавна банка VTB, омаловажиха заплахата от Беларус.

"Смятаме, че тази заплаха е малко вероятно да бъде изпълнена, тъй като това би довело до загуба на транзитни приходи и търговски глоби, налагани на Беларус, както и до потенциално по-широки последици за руско-белоруските отношения“, се казва в бележка.

Руският газ продължи да тече по газопровода "Ямал-Европа" към Германия, който също минава през Беларус, но с почасов обем от 6 500 948 киловатчаса (kWh), по-нисък от средно около 8 000 000 kWh на час в четвъртък, показват предварителни данни от германския мрежов оператор Gascade.

storage EU

В някакъв момент в сряда почасовите входни потоци в измервателния пункт "Малнов" на полската граница достигнаха 15 196 614 kWh. Изходните потоци при "Малнов" - или транспортирането на газ към Полша от Германия - бяха на нула.

Очакванията за петъчните дневни потоци на руски газ на запад на границата между Украйна и Словакия бяха 92,1 милиона кубични метра, или 1 милион MWh, подобно на предишните два дни.

"Виждаме повече възможности руските доставки да разочароват нашите прогнози, отколкото да ги надминат, особено през тази зима“, казаха анализатори от Energy Aspects в бележка.

"Газпром" не отговори на искане за коментар защо обемите през "Ямал-Европа" към Германия са по-ниски от обичайното в петък.

norwegian shipments

В отделно изявление главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер каза, че руската група изпълнява плана си за запълване на подземните европейски газови хранилища и ще надхвърли задълженията си по транзитното си споразумение с Украйна тази година.