Лукашенко заплаши да остави Европа без газ

Заплахата на Лукашенко е отправена в момент, когато Европа се бори с най-тежката енергийна криза от десетилетия

13:39 | 11 ноември 2021
Обновен: 15:44 | 11 ноември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Александър Лукашенко заплаши да спре работата на ключов тръбопровод през който минава руски газ към Европейския съюз, ако Полша затвори границата с Беларус, предава Bloomberg. През последните дни хиляди мигранти се опитват да влязат на територията на ЕС през Полша.

„Ние осигуряваме отопление на Европа и те ни заплашват, че ще затворят границата“, каза Лукашенко на срещата с правителството в четвъртък. Той има предвид газопровода Ямал-Европа, който минава през Беларус, предава държавната информационна агенция Белта. „Какво ще стане ако спрем притока на природен газ там? Затова бих препоръчал на ръководството на Полша, Литва и други празноглави хора да помислят, преди да говорят.”

Заплахата на Лукашенко е отправена в момент, когато Европа се бори с най-тежката енергийна криза от десетилетия на фона на ограничени доставки на руски газ и конкуренция с Азия за товари от втечнен газ. Русия, основният доставчик на горивото за континента, започна да увеличава доставките на газ по-рано тази седмица, но засега потоците остават под средното за сезона.

Референтните европейски фючърси за природен газ компенсираха по-ранните загуби след изявлението на Лукашенко. От началото на годината около 20% от руския газ към ЕС е преминал през територията на Беларус, основно през газопровода Ямал-Европа, преминаващ през Беларус и Полша към Германия.

ЕС обмисля допълнителни санкции срещу правителството на Лукашенко заради бежанската криза. Лукашенко каза, че е помолил Русия да разположи стратегически бомбардировачи, способни да носят ядрено оръжие, за да патрулират границата на страната му и обмисли спиране на транзита на товари към Европа, както и други възможни мерки за отмъщение за всякакви допълнителни санкции. Нито Кремъл, нито Газпром отговориха на искания за коментар относно заплахата на Лукашенко.

Полша изчисли, чe в горите по границата има 4000 мигранти, а още повече идват към граничната зона от столицата на Беларус. Съседна Литва е изправена перд подобна криза и поиска от Организацията на обединените нации да отвори коридор за хуманитарна помощ към Беларус.

САЩ и Европейският съюз подготвят санкции срещу Лукашенко за организирането на това, което те считат за хибридна атака срещу блока.

Тъй като западните демокрации отказаха да признаят победата на Лукашенко на миналогодишните избори, той продължи репресиите си срещу опозицията в страната. ЕС го обвинява, че е предизвикал бежанската криза. Хиляди мигранти, повечето от които летят за Беларус от Близкия изток, са отведени до литовските и полските граници, откъдето мнозина се стремят да стигнат до Западна Европа.