След сделка за 6 млрд. евро футболните гиганти няма да повтарят Суперлигата

Клубовете планират да се присъединят отново към Европейската клубна асоциация

15:07 | 16 август 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Група от най-богатите футболни клубове в света са близо да се ангажират да не повтарят усилията си за формиране на нова лига в Европа, според запознати, съобщи Bloomberg.

Девет от 12-те клуба зад обречения проект за Суперлига по-рано тази година планират да се присъединят отново към Европейската клубна асоциация - орган, който представлява членовете на УЕФА, на основание, че няма да се опитат отново да създадат отцепила се лига,.

Клубовете са „Арсенал“, „Челси“, „Ливърпул“, „Манчестър Сити“, „Манчестър Юнайтед“ и „Тотнъм“ от Великобритания, „Атлетико“ (Мадрид) от Испания и „Милан“ и „Интер“ от Италия.

Испанските гиганти „Барселона“ и „Реал Мадрид“, както и италианският футболен клуб „Ювентус“ - всички сред архитектите на Суперлигата - няма да се присъединят отново към ЕСП.

Клубовете все още не са коментирали сделката, но според източници може да има официална информация още в понеделник.

Плановете за нова Суперлига, която би заменила водещото състезание на УЕФА Шампионската лига, бяха разкрити през април с подкрепата на 12 от най-престижните световни клуба. Но реакция от страна на феновете и политиците, че това е против историята и културата на играта, доведе до оттегляне на основните поддръжници и Суперлигата се разпадна за броени дни.

Ходът на мнозинството от тези клубове да се ангажират отново в ЕСП идва, когато УЕФА внася последните щрихи в спасителния пакет на стойност 6 милиарда евро, за да помогне на европейския футбол да се възстанови от финансовото въздействие на пандемията.

Според предложенията клубовете ще имат достъп до средства при по-ниски лихви по заеми и ще могат да преструктурират съществуващия дълг за по дълги периоди от пет до седем години, казаха източници. УЕФА води преговори с базираната в Лондон инвестиционна фирма Centricus Asset Management за финансирането на плановете.