УЕФА започва разследване на три отбора заради Суперлигата

Суперлига щеше да създаде алтернативен турнир, в който всяка година да се гарантира място на 15-те клуба основатели

15:28 | 26 май 2021
Обновен: 17:33 | 26 май 2021
Автор: Даниел Николов
Bloomberg
Bloomberg

УЕФА, базираният в Швейцария ръководен орган на европейския футбол, започна официално разследване на италианския футболен клуб „Ювентус“ и испанските „Реал Мадрид“ и „Барселона“ заради проваления проект на Европейската суперлига, предаде Bloomberg.


„След разследване, проведено от инспекторите по етика и дисциплина на УЕФА във връзка с така наречения проект „Суперлига“, бяха открити дисциплинарни производства срещу „Реал Мадрид“, „Барселона“ и „Ювентус“ за потенциално нарушение на правната рамка на УЕФА“, заявиха от организацията късно във вторник. Допълнителна информация ще бъде предоставена след време.


Трите футболни отбора тепърва ще се дистанцират от съперничещия европейски турнир, който щеше да сложи край на дългогодишното управление на „Шампионската лига“ като първостепенното състезание в клубния футбол.


Новата Суперлига имаше за цел да създаде алтернативен турнир, в който всяка година да се гарантира място на 15-те клуба основатели. Акциите на „Ювентус“ поевтиняха 1% при търговията в Милано. Проектът на Суперлигата беше в процес на създаване от три години, подкрепен с 4 млрд. евро (4,9 млрд. долара) от американската банка JPMorgan Chase & Co