Коби Брайънт направи над 300 млн. долара от баскетбол - ето къде е инвестирал парите си

Освен като баскетболист, Коби ще бъде запомнен и като бизнесмен

12:32 | 27 януари 2021
Обновен: 12:32 | 27 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Светът се сбогува с баскетболната икона Коби Брайънт преди една година на 26 януари 2020 г., когато при хеликоптерната катастрофа в Калабасас, той загина заедно с неговата 13-годишна дъщеря Джана, с двама нейни юношески съотборници по баскетбол и още четирима възрастни.

Но освен като баскетболист, Коби ще бъде запомнен и като бизнесмен, пише Market Watch.

Приходите на Брайънт от спортната му кариера в Лос Анджелис Лейкърс възлизат на 323 312 307 долара, което го нарежда на трето място в историята на НБА след ЛеБрон Джеймс и Кевин Гарнет. Освен това печели още десетки милиони долари от партньорства с известни марки като Nike, McDonald’s, Mercedes-Benz и Hublot.

Една от най-доходоносните му инвестиции бе по времето, когато все още играеше в NBA. Тогава Брайънт вложи 6 милиона долара в компанията за спортни напитки Body Armor в замяна на 10% дял в компанията, според ESPN. Той освен това стана и говорител на марката. 

Body Armor се предлага на пазара като по-здравословна алтернатива на Gatorade и през годините работи с много известни спортисти, включително Джеймс Хардън, Майк Траут и Наоми Осака. През 2018 г., около четири години след първоначалната инвестиция на Коби, Coca-Cola закува миноритарен дял в Body Armor, като оценява акциите на баскетболиста на приблизително 200 милиона долара. Ходът на Coca-Cola даде на компанията възможността да се конкурира с Gatorade, която е собственост на Pepsi.

Друга успешна инвестиция за Брайънт беше стартирането на фирма за рисков капитал на стойност 100 милиона долара, който той създаде с Джеф Стибел през 2013 г.

Стибел беше изпълнителен директор в LegalZoom, Web.com и Dun & Bradstreet, преди той и Брайънт да вложат своите собствени пари във фонда Bryant Stibel.

Според уебсайта му фондът инвестира основно в „бизнеси с фокус върху технологиите, медиите и информационните данни“. Фондът е диверсифицирал своите инвестиции, за да включи както компании в ранните етапи на растеж, така и по-големи и утвърдени компании.

Според CNN фондът сега разполага с активи за над 2 милиарда долара. Освен това е ранен инвеститор в The Players ’Tribune – медийна компания, чието съдържание е създадено от спортисти, както и в компанията за грижа за тялото Art of Sport. Инвестирал е и в по-големи компании като Dell, Alibaba и Epic Games.