Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Коби Брайънт - звезда, легенда и инвеститор: Стартъп общността скърби

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 28.01.2020

11:25 | 28 януари 2020

Коби Брайънт, който загина при катастрофа с хеликоптер в Калифорния заедно с дъщеря си и още седем души в неделя, беше известен в световен мащаб като суперзвезда на НБА. Tой също така се бе утвърдил като предприемач и инвеститор, чийто обхват се простираше далеч извън района на Лос Анджелис. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

Затова в понеделник стартъп общността в Калифорния и Залива напомни в интервюта и публикации в социалните медии за неговия инстинкт да залага на правилните стартъпи.

41-годишната спортна звезда е и олимпийски медалист, носител на "Оскар" и баща на четири деца. Той се доказва и като добре квалифициран в бизнеса, финансите и инвестирането. 

Брайънт стартира инвеститорската си дейност през 2013 г. с партньора си и сериен предприемач Джеф Стибел. Чрез своята компания Bryant Stibel & Co. двойката осъществява микс от ранни и късни инвестиции в компании като Legalzoom, Scopely, Art of Sport, The Honest Company (уелнес марката на Джесика Алба, произвеждаща редица потребителски стоки - от памперси до почистващи препарати), RingDNA, Focusmotion, Dyshapp и Represent, анализира TechCrunch. 

През миналата година инвестиционната им компания експандира с инвестиционен инструмент в размер на 1.7 млрд. долара, който беше лансиран в партньорство с фонда за частен капитал Permira под името Permira Growth Opportunities, припомня USA Today.

„Разбирам колко е важно да се изгражда стойност и да сме разумни с нашите финанси“, казва преди година Брайънт пред USA Today. Твърде осъзнато изказване на фона на многото истории за колегите му пенсионирани спортисти, които изпадат в несъстоятелност след края на кариерите си.

"И Брайънт се опита да приложи наученото на баскетболния терен в бизнеса и инвестициите. Той проповядва търпение и работа в екип".

„В продължение да дълго време в хода на играта може да забележите пролука в защитата или нещо, от което можете да се възползвате. Ако атакувате всички наведнъж, показвате коза си твърде рано“, казва той. „Отборните спортове вършат чудесна работа в преподаването на това и как да се доверявате на другите“, признава през миналата година самият Коби. 

Попов коментира и разпространяващия се коронавирус. По думите му следващата жертва на болестта ще е американската технологична индустрия. 

Facebook започна да ограничава пътуването на служителите си до Китай, тъй като смъртоносният коронавирус продължава да се разпространява в най-населената страна в света, коментира той.

Още по темата четете в Investor.bg

Целия разговор гледайте във видеото