Goldman и JPMorgan повеждат нахлуването на милиардите от Уолстрийт на футболния терен

Напливът отразява новата епоха на американско влияние в спорт, в който по традиция доминират заможните европейци и близките кръгове от техни съветници.

18:30 | 24 февруари 2023
Автор: Дейвид Хелиър
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Банките на Уолстрийт печелят от милиардите долари, които навлизат в най-обичания спорт на света – футбола.

От реклами на придобиване на исторически клубове, до осигуряване на финансиране за водещи първенста, институции като Goldman Sachs Group Inc. и JPMorgan Chase & Co. откриват, че европейският футбол може да бъде доходоносен източник на приходи в момент, когато цялостният пазар на сливания и придобивания се забавя.

Напливът отразява новата епоха на американско влияние в спорт, в който по традиция доминират заможните европейци и близките кръгове от техни съветници. Независимо дали става дума за продажбата на гиганта от английската Висша лига „Манчестър Юнайтед“ или новият стадион на испанския гранд „Барселона“, американските банки винаги са първи на опашката.

„Уолстрийт обяви пристигането си във футбола,“ казва Дейвид Бик, председател на Square1 Consulting и дългогодишен съветник по придобивания на футболни клубове. „По-големите инвестиционни банки осъзнаха, че това е прекалено голяма възможност, за да я пропуснат“.

Това е огромна промяна спрямо раннните години на футбола, когато той си проправяше път като спорта с най-много пари в него, когато няколко бутикови компании помагаха на клубовете да излязат на фондовите пазари, казва още Бик. Нещата започнаха да се променят в началото на това хилядолетие, когато отборът на „Челси“ беше придобит от руския олигарх Роман Абрамович, а „Манчестър Юнайтед“ – от американското семейство Глейзър.

Сега фамилията продава „“Юнайтед“, като това може да се превърне в най-голямата сделка за професионален спортен клуб в историята, а наддаването за милиарди долари ще даде на банките възможност да спечелят от такси както за консултации по самата сделка, така и от нейното финансиране.

Шейх Джасим бин Хамад бин Джабер Ал Тани, председател на Катарската ислямска банка и син на бившия министър-председател на страната, работи с Bank of America Corp. по офертата си за клуба. Междувременно британският милиардер Джим Ратклиф получава съвети от банкерите от Goldman Sachs Колин Райън, Елис Джоунс и Майкъл Марш, както и от други служители на JPMorgan, за конкурентна оферта. Ратклиф вече е осигурил финансиране от банки, сред които и Goldman Sachs.

При липсата на специализирани бюра за спортни консултации американските банки използват екипите си от банкери в областта на технологиите, медиите и телекомуникациите, за да работят по футболни сделки. JPMorgan често се обръща към Хари Хемпсън, специалист по телекомуникации и медийни сделки, и Джан Пиеро Саммартано, ръководител на медийното инвестиционно банкиране в Европа, Близкия изток и Африка, за своите футболни сделки.

Един от независимите консултанти в центъра на процеса на продажба на „Манчестър Юнайтед“ е базираната в Ню Йорк Raine Group, която се занимава с делата на семейство Глейзър заедно с Rothschild & Co. Raine, съоснована от бившия партньор на Goldman Sachs Джоузеф Равич, се превърна в основен партньор на собственици на клубове, които искат да продават през последните години.

Фирмата консултира "Челси" при продажбата му през 2022 г. на американския бизнесмен Тод Бьоли и фирмата за частни капиталови инвестиции Clearlake Capital в сделка на стойност 5,1 млрд. долара. Неотдавна тя работи по продажбата на френския клуб от Лига 1 "Олимпик Лион" на американския собственик на няколко клуба Джон Текстор.

"С Лион те изиграха ролята на многостранен посредник", каза Текстор за Рейн. "Наистина те карат да чувстваш, че представляват само теб."

Като се има предвид статутът на „Манчестър Юнайтед“ като едно от най-големите имена в спорта, той може да привлече и други богати кандидати и консорциуми, което означава много потенциална работа за инвестиционните банки, както големи, така и малки, за която да се борят.

За покупката на „Челси“ Бьоли и Clearlake ангажираха Goldman Sachs и Deutsche Bank AG, както и консултантските специалисти Moelis & Co. и Robey Warshaw LLP. Английският клуб „АФК Борнемут“ назначи базираната в Лос Анджелис бутикова компания Montminy & Co. за продажбата си на стойност 120 млн. паунда на американеца Бил Фоли миналата година.

Според Лес Алън, главен оперативен директор на фирмата, "Монтмини" е успяла да спечели сделката за "Борнемут" благодарение на работата си по консултиране на по-малки футболни клубове в годините преди появата на по-големите ѝ конкуренти.

"Това е вид работа, с която банките от големите вериги преди не се занимаваха, тъй като оценките бяха под нивото на техния интерес", каза Алън.

Американските собственици на "Ливърпул", друг от най-успешните английски клубове, Fenway Sports Group Holdings LLC разговарят с потенциални инвеститори. Fenway работи с Goldman Sachs и Morgan Stanley, съобщи по-рано Bloomberg News.

"Голяма част от американските банки се включват във футболни сделки заради участниците в търговете, много от които са американски милиардери", казва Кристина Филипу, главен преподавател по счетоводство, икономика и финанси в Университета в Портсмут.

Разбира се, дори и с огромната си глобална привлекателност, футболът може да бъде рискован бизнес за тези, които влагат парите. Спортът е осеян с истории за лошо финансово управление в Европа, включително и в най-добрите клубове, и външните инвеститори вече са се сблъсквали с трудности. Предишната вълна от китайски инвестиции в крайна сметка се обърна. През последните години китайски инвеститори се оттеглиха от английските „Саутхемптън“ и „Астън Вила“, испанския „Атлетико Мадрид“ и италианския „Милан“.

Отвъд сделките

Засега обаче размерът на подготвяните футболни сделки показва, че това ще бъде още една силна година за сключване на сделки в професионалния спорт. По данни на Bloomberg през 2022 г. стойността на сливанията и придобиванията в сектора е достигнала рекордните 18,6 млрд. долара, като значително е надминала предишния исторически връх, поставен година по-рано.

И това не са само съвети за сливания и придобивания.

Извън богатата на парични средства Висша лига банките се заемат да помагат на другите основни футболни дивизии в Европа да укрепят финансите си. Първенствата в страни като Италия, Испания и Франция, които вече се нуждаеха от свеж капитал за модернизиране на футболната инфраструктура и намаляване на застоя в приходите от излъчване, бяха особено тежко засегнати от финансовите последици от кризата с Covid-19.

След края на пандемичните забрани те се опитват да наберат пари от външни инвеститори, включително фирми за частен капитал, чрез сделки, често свързани с бъдещи медийни права. През януари Deutsche Bank, Goldman Sachs и JPMorgan представиха отделни предложения за предоставяне на дългово финансиране на италианската лига Серия А. В Испания Goldman Sachs помага за осигуряването на средства за обновяване на емблематичния, но затрупан с проблеми стадион на Барселона "Камп Ноу".

Яростта на привържениците

По-краен опит да се помогне на футболните клубове в континентална Европа да преодолеят финансовата пропаст с колегите си в Англия дойде през 2021 г. с предложение за отделяне на Суперлига. То се провали почти за една нощ, тъй като фенове и политици се обявиха срещу него, а JPMorgan бе критикувана за това, че е финансирал плана. По-късно банката обеща да си вземе поука от този провал.

Това не беше първият случай, в който JPMorgan се оказва обект на гнева на привържениците. Малко след като през 2005 г. тя работи по изкупуването на „Манчестър Юнайтед“ от семейство Глейзър с ливъридж - сделка, която натоварва клуба с огромни дългове - група банкери на банката бяха нападнати от разгневени фенове по време на вечеря в Манчестър.

Въпреки че големите банки може да не разбират културата на футболните фенове, според Киран Магуайър, преподавател по футболни финанси в Университета в Ливърпул, те едва ли ще позволят общественото недоволство да попречи на печеленето на пари. Това може да бъде подложено на проверка в близко бъдеще, тъй като вече се обсъждат предложения за ревизирана Суперлига.

"Футболът е най-близкото нещо до религията в светското общество", казва Киран Магуайър, преподавател по футболни финанси в Университета в Ливърпул. "Ако разстроите хората с религиозен плам, това ще ви струва скъпо".