Манчестър сити нае адвокат на Борис Джонсън срещу финансовите обвинения в Англия

Спортен коментар на Веселин Коларов, Gol.bg , в "Бизнес старт", 10.02.2023

16:22 | 10 февруари 2023
Автор: Галина Маринова

Манчестър Сити е заплашен да бъде изхвърлен от елита, след като е нарушил над 100 финансови правила на Висшата лига между 2009 и 2018 година и е изправен пред сериозно наказание. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

"Със случая се е заела независима комисия. Ще бъдат прегледани финансите на "Гражданите" от 2009 до 2018 г. Става въпрос най-вече за спонсорски сделки, а не за трансфери. Това не е първият подобен казус с клуба. Преди три години УЕФА отстрани "Гражданите" от европейските клубни турнири за два сезона заради нарушаване на финансовия феърплей, но от "Етихад" обжалваха наказанието пред Спортния арбитражен съд (КАС) и той го отмени. Но сега в Англия имат по-силни аргументи от УЕФА, освен това решенията на Висшата лига не попадат под юрисдикцията на КАС и този път изходът на делото не може да бъде преобърнато там, както стана преди няколко години", обясни Коларов.

Но какви могат да бъдат наказанията за Сити? "Съобщават се всякакви екстремни сценарии – от отнемане на точки, до изхвърляне в Чемпиъншип. Но ако Висшата лига препоръча възможно най-строгото наказание, състоящо се в изхвърляне от елита, по настоящите правила Сити трябва да започне от Лига 2, това е четвърто ниво на английския футбол. От клуба обявиха обвиненията за "безобразни" и ангажираха Дейвид Паник – един от адвокатите на Борис Джонсън. Той защитаваше бившия премиер в скандала, станал известен като "Партигейт". Неговият хонорар е 5000 паунда на час, но може да се увеличи до 80 000 паунда на ден, ако се стигне до сериозен съдебен процес. Това са 400 000 паунда седмично, толкова получава звездата на Сити Кевин де Бройне, който е най-скъпоплатеният футболист в Англия", каза още гостът.

Той направи паралел и с наказанието на Ювентус. "Случаят с италианците е по-различен. От актива на "бианконерите" бяха отмени 15 точки в Серия "А" заради изкуствено надуване на трансферните суми с цел увеличаване капиталовите печалби. Случаят беше наречен "Призма", тепърва и УЕФА ще решава дали да извади Юве от евротурнирите. В Юве се надяват Спортният гаранционен съвет на Олимпийския комитет (КОНИ) да обезсили постановеното от Федералния съд. Това решение на трето ниво се очаква в началото на март. Това е последната степен на спортното правораздаване. Но клубът е разследван и за друго – укриване на данъци По официални данни, в началото на пандемията футболистите са се отказали от няколко заплати, но разследване показа, че са си взели възнагражденията "под масата", каза още Коларов.

Още спортни новини четете на Gol.bg

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.