Италианското футболно първенство изкушава Уолстрийт

Серия А, в която играят звезди като Лаутаро Мартинес и Тео Ернандес, наскоро е получила заявления за интерес за финансиране

08:13 | 1 февруари 2023
Автор: Даниеле Лепидо,Дейвид Хелиър
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Италианската Серия А започна да привлича големи международни кредитори и частни инвестиционни гиганти, докато емблематичната футболна лига се опитва да укрепи финансите си, след като години наред се бореше да намери спонсори.

Според запознати, Серия А, в която играят звезди като Лаутаро Мартинес и Тео Ернандес, наскоро е получила заявления за интерес за финансиране на медийния си бизнес от спонсори, сред които Goldman Sachs, JPMorgan Chase & Co и Deutsche Bank. 

Според доклад на Il Sole 24 Ore от вторник, интерес са проявили и Citigroup Inc., Apollo Global Management Inc., Carlyle Group Inc. и Searchlight Capital Partners.

Инвеститорите проявяват все по-голям интерес към финансирането на медийния бизнес на европейските футболни лиги в опит да се възползват от доходоносните приходи от излъчване. В края на 2021 г. базираната в Люксембург CVC Capital Partners сключи споразумение за 2 млрд. евро (2,2 млрд. долара) с испанската LaLiga, като инвестира в новосъздадена компания, която ѝ дава дял от приходите от излъчване. В замяна на това клубовете в първа и втора дивизия на Испания получават пари, които да инвестират в инфраструктура, но също така и да изплащат дългове и да подписват договори с играчи.

Германската професионална футболна организация Deutsche Fussball Liga GmbH също се готви да поднови преговорите с частни инвестиционни компании за продажбата на пакет от медийни права, съобщи Bloomberg в понеделник.

Серия А е получила седем заявления за интерес и в рамките на следващите две седмици ще се срещне с евентуални участници в търга, заяви главният изпълнителен директор на първенството Луиджи де Сиерво в интервю за държавната телевизия Rai. Председателят Лоренцо Казини също ще присъства на срещите, като ръководителите ще докладват на събранието на лигата на 24 февруари, добави Де Сиерво. 

"Италианските клубове, с изключение на някои като Наполи и Фиорентина, изпитват основен недостиг на ликвидност", каза Андреа Сартори от Football Benchmark, консултант по спортен бизнес. "В крайна сметка всички средства, събрани от лигата, ще бъдат разпределени между клубовете. За тях ще бъде много по-трудно да набират дълг индивидуално."

Някога Серия А беше смятана за водещото футболно първенство в света, в която играят легенди като Паоло Малдини и Алесандро Дел Пиеро, но години наред тя страдаше от финансово пренебрежение. Според Deloitte приходите за засегнатия от Covid-19 сезон 2020/2021 г. са били около 2,5 млрд. евро, докато английската Висша лига е генерирала над два пъти повече.

Отделно усилие за продажба на дял от 2 млрд. долара в компания, която да съхранява медийните ѝ права, се провали през 2021 г., след като не успя да спечели достатъчно клубове. Инвестицията привлече редица кандидати, включително Advent International, CVC Capital Partners и италианския фонд FSI.

Лигата трябваше да се справи и с поредния скандал, свързан с футболен клуб "Ювентус" SpA - един от най-успешните ѝ отбори, собственост на милиардерското семейство Аниели - след като Италианската футболна федерация отне 15 точки след разследване на счетоводни практики.

По-късно тази година италианската лига ще стартира търг за правата за излъчване на следващите три сезона. През 2021 г. DAZN Group Ltd спечели правата да стане основният местен телевизионен оператор на първенството, побеждавайки Sky на Comcast Corp. за договор, който включва плащания в размер на около 2,5 млрд. евро през трите сезона.