Ирак може да изтръгне поражението от челюстите на футболния триумф

Успехът на Купата на Арабския залив ще предложи само кратък отдих от политическата дисфункция на Ирак, но загатва какво може да бъде

18:50 | 13 януари 2023
Автор: Боби Гош
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ако управляващото семейство в Доха беше домакин на Световното първенство по футбол, за да демонстрира богатството и влиянието на Катар, тогава правителството в Багдад разчита Купата на Арабския залив да изпрати по-скромно послание: Ирак се завръща. С участието на всички нации от Арабския полуостров, двуседмичното състезание в южния пристанищен град Басра има за цел да отбележи възвръщането на страната от три десетилетия на изолация, война, сектантско разделение и политически борби.

След искряща церемония по откриването нацията домакин победи лесно отбор на Саудитска Арабия, който все още се радва на победата си над Аржентина на Лионел Меси на Световното първенство. Гостуващите фенове са се възхитили на превъзходните стадиони на Басра, нейните ресторанти и молове, нейния живописен корниш на водния път Шат ал-Араб – и може би най-важното от всичко, липсата на насилие. За иракчаните, независимо дали отборът им ще вдигне купата на 19 януари, това е твърде рядък момент на национална гордост.

Докато Басра събира овациите, Багдад ще се надява, че инвеститорите навсякъде ще обърнат внимание. Но след като турнирът приключи, вниманието бързо ще се върне към политическата дисфункция на Ирак: правителството на министър-председателя Мохамед Шиа ал-Судани, назначено в края на октомври повече от година след общите избори през 2021 г., може да не е дълго на този свят.

Подкрепата на Иран го прави много подозрителен в очите на повечето иракчани. Най-популярният политик в страната, Моктада ал-Садр, който не успя да състави правителство въпреки множеството места на партията си в парламента, запазва способността да изведе милиони поддръжници на улицата и да парализира правителството.

Ако Судани успее да оцелее след политическите маневри на Садр, той ще има незавидната задача да управлява икономиката на Ирак, която е изцяло зависима от износа на петрол. Премиерът мечтае петролът да остане близо до 100 долара за барел. Високите цени през по-голямата част от миналата година помогнаха да се покрие неспособността на правителството на Ирак, което се надява да разшири експортния си капацитет през следващите месеци.

Но Ирак не успя да превърне приходите от петрол във възможности за своето младо население. Изчерпателно проучване на работната сила, проведено съвместно миналата година от иракското правителство и Международната организация на труда, показа младежката безработица на 35,8%. Безработицата, заедно с дълбокото недоволство от правителството и гнева от намесата на Иран в делата на Ирак, задвижва широко разпространените протести, които разтърсиха страната през последните три години.

Въпреки че Басра и южните провинции на Ирак са малко по-стабилни от Багдад и околностите му, те не са се възстановили от дългото си пренебрегване по време на управлението на Саддам Хюсеин. Диктаторът ги лиши от ресурси след неуспешното им въстание срещу него след първата война в Залива. Южняците се оплакват, че следващите правителства в Багдад не са били по-внимателни към техните проблеми.

И все пак правителствата на тези провинции, където се намират по-голямата част от петролните и газовите запаси на страната, са дори по-корумпирани от федералните власти. Нивата на безработица са дори по-лоши отколкото в Багдад. Някои от най-успешните частни предприятия са в бизнеса с контрабанда на петрол и наркотици.

Югът е и сцената за предстоящата екологична катастрофа на Ирак. Повишаването на температурите и намаляващата подземна вода водят до изселване от южните градове. Тъй като реките Тигър и Ефрат са на исторически ниски нива, не на последно място защото Турция и Иран отклоняват повече вода от реките за собствените си нужди, селскостопанската база на Ирак е застрашена.

Обръщането на тези тенденции ще изисква силно, ефикасно и неопетнено правителство - както в Багдад, така и в Басра. Тъй като това е малко вероятно, иракчаните могат поне да се радват на футболните успехи.

Боби Гош е колумнист на Bloomberg Opinion, отразяващ международната дипломация. Преди това той е бил главен редактор в Hindustan Times, управляващ редактор в Quartz и международен редактор в Time.