Англия много би искала да спечели Световното. Нейната икономика още повече.

Световната купа предлага възможност за много допълнителни продажби за супермаркетите и хотелиерските компании въпреки че се провежда през есента

20:10 | 18 ноември 2022
Автор: Андреа Фелстед
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Световното първенство по футбол обикновено дава голям тласък на икономиката на Обединеното кралство. С малко късмет слънцето грее и Англия се представя прилично на турнира, което подтиква хората да посещават кръчми или да гледат мачове на групи по домовете си. Но още преди първия съдийски сигнал тази година една от тези съставки ще липсва.

Състезанието, което започва в неделя, ще бъде първото, което ще се проведе през британската есен. Досега то се провеждаше през топлите месеци, което автоматично увеличаваше фактора на доброто настроение и парите, които се харчеха. Календарът и противоречията около игрите в Катар обясняват защо събитието през 2022 г. може да се окаже по-слабо за компаниите за търговия на дребно и хотелиерството.

Предвид по-кратките дни и ниските температури, феновете ще трябва да гледат мачовете предимно на закрито. Това ще ограничи броя на хората, които заведенията могат да обслужват, отбелязват анализаторите на Shore Capital. Дори много от тези, които гледат у дома, вероятно ще имат по-малко гости, отколкото през лятото, когато могат да използват балконите и градините си.

Някои пъбове може да успеят да използват отново съоръженията от епохата на Covid, в които са инвестирали, за да позволят на хората да пият и да се хранят на открито. От това ще се възползват най-силните оператори, като например Young & Co.'s Brewery Plc, която има над 100 пъба с шатри и външни отоплителни уреди, и Fuller Smith & Turner Plc, където 70% от заведенията разполагат с външно пространство, което може да се използва за гледане на срещите. Освен това няма да им се налага да се справят със социалното дистанциране.

Турнирът се провежда и в условията на криза в издръжката на живота, което също може да отнеме част от бурния дух.
Вследствие на това според проучване на GlobalData за VoucherCodes разходите за търговия на дребно ще бъдат с 19% по-ниски от тези за Световното първенство по футбол през 2018 г. и с 41% по-ниски от тези за Европейското първенство по футбол, което се проведе през 2021 г. Разходите за хотелиерски услуги ще бъдат с 10% по-ниски от тези през 2018 г. и по-малко от половината от тези през 2021 г.

Кратките дни

Търговецът на електроника Currys Plc има редица промоции за увеличаване на продажбите на телевизори, но икономическият контекст може да намали търсенето на скъпи уреди. Двубоят Англия - САЩ на 25 ноември от 19:00 ч., макар и по-обещаващ за заведенията, също се пада на Черния петък, така че не е ясно какво въздействие ще окаже това върху деня, който обикновено би бил доста важен и за тези, които пазаруват онлайн. Много търговци на дребно изтеглиха напред своите промоции за Черния петък.

Въпреки това Световната купа предлага възможност за допълнителни продажби за супермаркетите и хотелиерските компании.

Независимо от

Наред с времето, другият важен фактор, който определя колко ще харчат хората, е представянето на Англия. Световното първенство по футбол през 2018 г. беше благословено и от двата фактора: Не само, че съвпадна с гореща вълна, но и Англия стигна до полуфиналите. А победата на Евро 2022 за жени дойде на фона на дългото горещо лято. Дори при по-сезонни температури година по-рано, достигането на Англия до финала на Европейското увеличи продажбите. Засега тази есен е топла, което може да повиши настроението.

Супермаркетите може

Ако звездите се подредят и Англия или Уелс - нито Шотландия, нито Северна Ирландия се класираха - продължат напред, мачовете могат да се съчетаят с празнични срещи, за да подкрепят търговията.
От Хелоуин до Коледните празници супермаркетите могат да се радват на значителен ръст. Макар че футболните фенове може да купуват по-малко пресни храни, като например меса за барбекю и салати с по-висок марж, те ще се запасят с други закуски, като пици, храна за партита и оферти за вечеря. А алкохолът винаги е продавал добре.

Що се отнася до заведенията, те могат да се радват на увеличение на продажбите от края на ноември. В този обикновено спокоен период оборотите може да се увеличат, особено в понеделник и вторник, когато се играят някои от ранните мачове на Англия и Уелс. Това би могло да се отрази добре на коледната търговия, която вече се очаква да бъде подкрепена от завръщането на служебните партита.

Според изчисленията на Youngs резервациите за мачовете на Англия и Уелс от груповата фаза могат да генерират продажби на стойност около 400 000 паунда. Моментните посещения ще увеличат приходите още повече.

Разбира се, ще има и други предизвикателства. Финалът ще се проведе в неделя, 18 декември, така че последните етапи на турнира могат да влязат в противоречие с резервациите за коледна вечеря. Ресторантите и заведенията може да се наложи да се борят с удовлетворяването на нуждите както на феновете, така и на семействата. Междувременно търговците на хранителни стоки ще трябва да се справят с двойните изисквания на коледната търговия и футбола - нещо, което главният изпълнителен директор на Tesco Plc Кен Мърфи определи като "неочакван проблем".

Представянето на Англия и британското време имат още нещо общо: винаги има много възможности за разочарование. Но тъй като кризата с разходите за живот тепърва ще се разгърне с пълна сила, търговците на дребно и заведенията за хранене ще се хванат за всяка троха утеха.