Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Малка крафт пивоварна с големи амбиции се готви да изнася за Западна Европа

Михаил Дурчев, председател на Асоциацията на независимите пивовари в България, "Бизнес старт", 18.11.2022 г.

11:45 | 18 ноември 2022
Обновен: 14:14 | 18 ноември 2022
Автор: Даниел Николов

Българските крафт пивовари посрещат със смесени чувства Световното първенство по футбол в Катар, тъй като не могат да се надяват на обичайния ръст в продажбите на бира покрай събитието. Мондиал 2022 съвпада с началото на зимния сезон в тази част от света, която пие бира и гледа футбол, и тази година на много места няма да ги има обичайните фен зони. Това каза Михаил Дурчев, председател на Асоциацията на независимите пивовари в България и основател на крафт пивоварната Cohones, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Нетрадиционно е за нас; не е най-добрият вариант като избор на период за световно първенство. Но както всяка година производството се усилва и се надяваме хората да напълнят заведенията... Ще е изпитание да видим какви са потребителските нагласи - в крафт сегмента консумацията на бира не спира през зимата за разлика от масовия сегмент."

Ще има повишаване на продажбите, но световното първенство няма да има обичайния си ефект, добави Дурчев.

Като мюсюлманска държава Катар има много строг режим за продажбата и консумацията на алкохол, който се продава на изключително високо цени, коментира Дурчев. Високите акцизи и транспортни разходи обезсмислят опити за внос на крафт бира от малки пивовари, даже и за събитие като световно първенство по футбол, макар регионът да няма силно производство на крафт бира.

Голяма част от производствените суровини са поскъпнали близо 80%-100% за последната година - малцът поскъпва постоянно, както и цените на бутилките, основно заради растящите цени на природния газ, каза Дурчев. Cohones внася повечето си суровини от Германия - до момента е успявала да не вдига цената на бирата чрез оптимизации и финансов контрол, но ще трябва да го направи следващия месец заради ново поскъпване на малца и почти двойното поскъпване на транспортните услуги.

"Маржът е много изпилен... Малко сме като "Червения кръст", коментира Дурчев.

Cohones e тествала изготвянето на тестени изделия с остатъчни материали от производството на бира, но за момента няма да се развива в тази посока заради други планове, каза Дурчев.

"Това е стремежът ни да бъдем по-зелени и да оставяме по-малък отпечатък върху планетата."

Cohones е въвела наскоро и линия за кенове, която ще позволи на компанията да бъде по-зелена и да навлезе на международните пазари в началото на 2023 г. като вече има сериозен интерес от Нидерландия и Италия, каза Дурчев.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.