Недостигът на частни самолети влошава качеството на Висшата лига

Засиленият интерес към чартърните полети в Обединеното кралство означава неприятни промени в плановете на много отбори от Английската висша лига за пътуване до и от гостувания

20:39 | 26 август 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

На елитните британски футболни клубове, които пътуват за срещите си с частен самолет им се налага да правят нещо, което до сега не са – да чакат реда си, пишат Дейвид Хелие, Сидарт Филип и Еймон Акил Фарат за Bloomberg.

Нарастването на интереса към чартърните полети в Обединеното кралство означава неприятни промени в плановете на много отбори от Английската висша лига за пътуване до и от гостувания. Някои треньори вече побързаха да посочат това като част от причините за разочароващото им представяне на терена.

След загубата с 3:0 на "Челси" като гост от "Лийдс" в предходния кръг, треньорът на лондончани Томас Тухел заяви, че подготовката за мача е била нарушена от промени в плановете на пътуването. Отборът на "Челси" не е успял да намери достатъчно голям самолет с който да качи целия състав на отбора и техните треньори за мача, така че Тухел и част от екипа му са пътували с автобус.

Базираният в Йоркшир отбор на "Лийдс", в северна Англия, също имаше проблеми преди равенството 2:2 срещу "Саутхемптън" на южния бряг, според неназован източник. Лийдс е трябвало да наемат 3 по-малки самолета за пътуването на разстояние около 370 километра и се е наложило отново да прибегне към тях за мача си с Брайтън в събота.

Отборът на Нюкасъл Юнайтед, базиран в североизточната част на Англия, беше принуден да промени обичайните си планове за пътуване със самолет за равенството 0-0 срещу Брайтън, на около 550 километра от южното крайбрежие, каза друг източник, пожелал анонимност.

„Един от проблемите за футболните клубове е, че всички искат да наемат предимно големи частни самолети за събота и неделя, когато по принцип търсенето по принцип е по-голямо “, казва Саша Рязанцев, бивш член на борда и главен финансов директор на отбора на "Евертън".

Наемът на 62-местен самолет за полет от Лондон до Нюкасъл и обратно обикновено би струвало над 95 000 долара, като 100-местните самолети струват близо 238 000 долара, според доставчика на частни самолети Victor.

Представители на "Челси", "Лийдс" и "Нюкасъл" отказаха коментар.

Търсенето на големи частни самолети се увеличи, тъй като много фирми, които започнаха да пътуват по този начин по време на пандемията Covid-19, вече са свикнали с него. Разочарованието от продължаващите проблеми в цялостната авиационна индустрия доведе до това, че компании предпочитат да плащат повече на операторите на частни самолети, за да си спестят неприятностите.

Предлагането беше допълнително ограничено от фалита на базираната в Обединеното кралство чартърна авиокомпания Jota по-рано тази година.

Заминаванията на частни самолети от летищата са скочили драстично спрямо нивата преди пандемията, според данни на Европейската асоциация на бизнес авиацията, което затруднява футболните клубове да резервират самолети в кратки срокове.

Програмата на отборите в Англия се сгъстява все повече и техните ръководства правят всичко възможно, за да осигурят на своите играчи възможно най-много време за почивка и възстановяване между мачовете и тренировките. Летенето до мачове е много по-бързо и лесно за богатите клубове, отколкото да прекарват часове в автобус или влак, рискувайки да се забавят заради задръствания или други закъснения. Разбира се, клубовете от Висшата лига редовно използват луксозни автобуси и влакове за по-кратки пътувания.

По-чисто небе

Използването на самолети за пътуване до мачове не се харесва на много хора от екологична гледна точка и клубовете се притесняват да се оплакват от проблемите си с наемането на самолети предизвикани от отборите.

„Общественият контрол принуждава редица отбори внимателно да обмислят дали вземането на влак или автобус е по-устойчив начин за пътуване и за мениджъра на отбора, който е пристиснат от времето, това рядко е идеалният вариант “, каза Клайв Джаксън, основател и председател на Victor.

Джаксън каза, че някои клубове вече започват да се интересуват как да намалят емисиите си от пътувания. Един от начините да направят това е чрез закупуване на устойчиво авиационно гориво, което е по-скъпа алтернатива на традиционното реактивно гориво, каза Джаксън.

„Рано е, ще трябва да изчакаме и да видим колко отбора ще започнат да летят по-отговорно“, каза той.