Явор Ачев: Инвестирането с равни вноски и на равни интервали от време е сред най-добрите стратегии

Явор Ачев, мениджър за България на Амунди Асет Мениджмънт, подкаст MoneyBox, 15. 12.2020

17:22 | 15 декември 2020
Обновен: 17:24 | 15 декември 2020
Автор: Станислава Цветкова

При волатилни пазари и силни корекции, каквито наблюдавахме през 2020 г., се препоръчва на инвеститорите да държат емоциите си под контрол, защото все пак става въпрос за инвестиции с по-дълги хоризонти. Когато пазарите преминават през различни корекции и турболенции, каквито са настоящите, овладяването на емоциите е основно правило. Това заяви Явор Ачев, мениджър за България на Амунди Асет Мениджмънт, в подкаст, част от поредицата MoneyBox, която се излъчва в партньорство с фондовете на Амунди и е с водещ Вероника Денизова.

Той допълва, че има много изследвания по темата, според които средно инвеститорите в Америка, където е най-развитият капиталовия пазар, имат близо 50% от доходността, която реализират пазарите на акции.

„По-конкретно в дългосрочен план американските пазари на акции в исторически план средно годишно правят 9%. Инвеститорите на тези пазари правят 5% доходност, което е почти на половина. В облигации разликата е още по-голяма, ако пазарите правят средно годишно около 4% доходност в исторически план, инвеститорите имат 0,8%. Това се дължи именно на взимането на емоционални решения, когато пазарите вървят надолу, преодоляват страховете и инвеститорите много често си казват „за да не загубя всичко, по-добре да продам“. И продават евтино. Има го и обратния момент – когато пазарите тръгнат нагоре, инвеститорите обикновено изчакват и купуват след време, когато пазарът е или много пораснал, или близо до върха, защото виждат в краткосрочен план някаква позитивна доходност – пак емоционален ход“, обясни Ачев.

Той допълни, че крайният резултат за инвеститорите в този случай е, че имат много по-малка доходност от тази, която реализират пазарите.

„Това особено силно важи, когато пропускаме най-добрите дни на пазарите, които от своя страна обикновено са след най-лошите. Тази година с появата на Covid-19 и ограниченията, пазарите спаднаха изключително рязко. След това, когато бяхме в разгара на пандемията, пазарът рязко се повиши нагоре от края на март, за да достигне сегашните рекордни стойности, особено пазарите на акции в САЩ. И голяма част от инвеститорите пропуснаха този пазар, защото бяха изплашени от това, което ни заобикаля“.

Ачев съветва да се обърне внимание на инвестирането с равни вноски и на равни интервали от време, което по думите му е доказано като един от най-удачните начини за инвестиране на финансовите пазари, особено за инвеститорите, които нямат голям опит или много капитали.

Целия разговор слушайте в подкаста.  

Разговорът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.