Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Инвестиция в злато и какъв е профилът на инвеститора?

Крум Атанасов, основател на igold

21:21 | 9 юни 2021
Обновен: 21:21 | 9 юни 2021
Автор: Севделина Илиева

Има два вида инвестиция в злато. Едното е физическо инвестиционно злато, под формата на ликвидни кюлчета и монети, а другото е т.нар. ETF. Хората, които притежават единия и другия актив се различават значително. Това отбеляза Крум Атанасов, основател на igold, пред репортера Красимир Чешмеджиев.

„Тези, които инвестират в по-дългосрочен период и рядко извършват продажби са тези, които избират физическо злато. Инвеститорите, които купуват ETF обикновено купуват златото като част от техния инвестиционен портфейл.“, поясни той.

Крум Атанасов каза още, че най-големото предимство на физическото инестиционно злато е, че няма контрагентни рискове. В същото време инвестицията в него също има своите минуси.

„По-скъпо е. Вложени са реални производствени разходи, надценки на монетния двор, транспорти, застраховки и редица други неща.“, добави той.

По думите му, това което е общото между инвеститорите в злато е, че те искат някакъв тип сигурност. Златото е по-малко волатилно от акциите и по-волатилно от валутите. Това означва, че той е такъв клас актив, който се намира между акции и валути.

Профилът на инвеститора в конкретния момент, предвид кризата, няма. Хора от всякакъв пол, възраст, икономически статус инвеститрат в него.

По отношение на това колко излиза на един инвеститор съхранението на физическото златото, Крум Атанасов каза, че всичко е въпрос на калкулация. Ако например трезорът е в някой по-малък град, то той ще бъде по-евтин. Има трезорни кутии, които варират от 130лв в по-малките градове, до 400лв в центъра на София.

"Това, което ние видяхме след спада на златото през 2013г. е един мечи пазар до 2014г., в който поддържаше една стойност между 1200 и 1300 долара. Още при първите проблеми в финансовата система и сваляне на лихвите, видяхме как златото тръгна във възходяща посока. Златото напълно отговаря на дефиницията съхранител на стойност."

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук.